Český mladý muzikant Eurovize hraje na akordeon

Praha - Je mu teprve jedenáct, přesto se svým akordeonem dobyl Česko a nyní chce uspět v Evropě. Martin Kot vyhrál národní kolo soutěže Eurovision Young Musicians a zahraje si na finálovém koncertě v Kolíně nad Rýnem. Slavnostní večer odvysílá čtrnáct evropských televizí, včetně ČT.

Martin Kot si zahraje v Kolíně nad Rýnem (zdroj: ČT24)

Jedenáctiletý Martin Kot z Napajedel na Zlínsku je na první pohled obyčejným školákem, když však vezme do ruky akordeon, je z něj rázem excelentní muzikant. Akordeon jej uchvátil před šesti lety. Od té doby líbivým tónům doslova propadl. Denně cvičí dvě hodiny.

Letos v únoru jeho talent ohromil porotu národního kola Eurovize mladých hudebníků natolik, že jej vyslala reprezentovat Česko v evropském finále. V hledišti v Kolíně nad Rýnem, kde se na konci května soutěž uskuteční, mu budou naslouchat desítky tisíc posluchačů.

Všichni finalisté zahrají při společném koncertě na otevřené scéně před známou kolínskou katedrálou za doprovodu symfonického orchestru Západoněmeckého rozhlasu. O vítězi rozhodne odborná mezinárodní porota. Slavnostní večer odvysílá živě či ze záznamu čtrnáct evropských televizí, včetně ČT.

  • Soutěž Eurovision Young Musicians je určena pro mladé hudebníky, kterým v roce konání není více než 19 let. V minulém ročníku výrazně uspěla česká fagotistka Michaela Špačková, když byla vybrána mezi nejlepších sedm talentů. Vítězem se ale stal norský violista Eivind Holtsmark Ringstad.