Blanka Nováková s Paulinou Skavovou konfrontuje souznění

Kurátorka a galeristka Rea Michalová ve své komorní galerii vytvořila, jak sama říká, prezentaci FIELD AND GAME, nabízející souběžně konfrontaci i souznění. Vystavuje totiž dvě mladé umělkyně – jednu dnes již všeobecně známou sochařku, absolventku ateliéru Karla Nepraše a Milana Knížáka, později také asistentku Vladimíra Kokolii. Je jí Paulina Skavova, extrémně plodná, provokující, flirtující. Jinak se o jejích dílech snad ani nedá hovořit. Blanka Nováková je malířkou, absolventkou ateliéru Zdeňka Berana, a podobně jako její sochařská spoluvystavující je zastoupena v pražské Národní galerii.

Skavova doslova jede na jistotu, pokračuje ve svých realistických sochách, i když začíná vytvářet varianty ve formách bust, doplňuje a ozvláštňuje některé detaily, které jsou na jedné straně logickou součástí celku (paroží), na straně druhé pro stálého sledovatele jsou osvěžující novinkou. Ať již své ženy (ale vždy to je Skavova sama) převléká do masek divoké zvěře (tady kozlice a muflonky), nebo se na fotografiích halí do černých provokujících modelů, vždy cítíme nadsázku, ironii a erotické napětí. Odvažuje se pokračovat v nastoupené cestě, je vyzývavější, zábavnější, hravější. Stále však svá.

U Blanky Novákové sledujeme velmi zajímavý tematický vývoj. Po jejích něžných, až sladkých, na sebe přímo navazujících děl, vznikajících ještě v době studia, která dávala na odiv úžasnou řemeslnou zručnost a takřka dívčí (logická) témata, došlo k zajímavé proměně. Její rukopis zůstává nezměněn, vstupují však zajímavé, na hranici abstrakce či jiného pohledu stojící situace a výseky ze zajímavých dějů. Výklad může být bohatý – od okouzlení zcela novými tématy až po některé přírodní momenty. Témata někdy navazují přímo na brutální komponenty z atelieru Skavovy, konfrontační možný dialog  je k prospěchu věci porušen a vede k souladu.

Ostřílená Skavova má za sebou velmi zajímavé studijní pobyty v Acapulcu, Bernu, Helsinkách a Českém Krumlově, sympozia ve Zlíně, Luzernu, Trutnově a Helsinkách, širokou škálu realizací od Trutnova přes Jaroměř, Prahu, švýcarské Sursee po Heřmanův Městec. Má za sebou desítky vlastních či společných výstav po celé republice. Jejími díly se také pyšní některé zajímavé české filmy posledních let. Svojí účastí na velkých zábavných podívaných, dá se říci show na hranici hapeningu, Kolouchův sena, Ženské zbraně,,Ženy mezi horníky,či Panenky ve dvoře překročila s chutí  hranice oboru.

Mladší Blanka Nováková pravidelně vystavuje na Malířích Pojizeří v Semilech, je známa i z galerií v Praze, Šumperku, Loun, Plzně a Plaveckého čtvrtka. Zúčastnila se skupinových výstav Mladý turnovský okruh, AVU 18, Paint, Intermezzo či Dotyky. Prošla si obdobím realistické malby, inspirována vlastními prožitky či takřka svědeckou účastí na posléze prezentovaných dějích. Podobně jako Skavova se pohybuje na hranici ironie a nadsázky, do svých děl dosazuje zvířata, v každém případě však předkládá naprosto dokonalou kresbu a malbu.

Vydáno pod