Tak lidské. Christian Macketanz vystavuje v Brně

Brno - Lidské postavy s klady a zápory, které se snaží dělat to nejlepší, co mohou. Námět, k němuž se ve své tvorbě pravidelně vrací německý malíř figuralista Christian Macketanz. Své příběhy s otevřeným koncem nyní vypráví v brněnské Richard Adam Gallery.

Christian Macketanz vystavuje v Brně (zdroj: ČT24)

Macketanzova tvorba vychází z realismu, ale je ovlivněna mnoha dalšími styly a formami, například surrealismem. Společné je jejich téma, Macketanz přiznává, že ho vždy zajímalo pátrat po tom nejlepším, co v lidech je, a zároveň po těch nejskrytějších slabostech. „Někdy se snaží tak usilovně, že to vypadá trochu směšně,“ říká o figurách na svých obrazech. „Ale já s těmito osobami a malbami sympatizuji, protože jsou svým způsobem tak lidské.“ 

V jeho dílech je vždy přítomen filosofický podtext, Macketanz ale nechává na divácích, jak si tento podtext v příběhu malby vyloží. „Sice vytváří určitý obraz reality, ale zároveň je v obraze obsažena filosofická myšlenka nebo odkaz na historii, který mu dává další rozměr,“ potvrzuje kurátor výstavy a galerista Richard Adam.

Brňanům Macketanzova tvorba není neznámá, poprvé zde vystavoval v 90. letech a od té doby se sem vrací. Současná výstava v Richard Adam Gallery je dílčí retrospektivou za posledních patnáct let a jeho zatím největším představením v Česku. Ponořit se do Macketanzových příběhů můžete do 25. května.