Fotografie válek odhalují krutost i bezvýchodnost

Praha - Výběr válečných fotografií od vzniku fotoaparátu až po současnost nabízí výstava v Ateliéru Josefa Sudka. Autorem expozice je Michal Czanderle, který snímky konfliktů po celém světě náhodně vybral z internetu.

Válka na fotografiích (zdroj: ČT24)

Ve výběru nechybí ani fotografie devítileté vietnamské holčičky z června 1972, kdy si letectvo jižního Vietnamu spletlo utíkající obyvatele vesnice Trang Bang s nepřátelskými vojáky a svrhlo na ně nálože napalmu. Za tuto fotku obdržel reportér Kim Phúc Pulitzerovu cenu. Snímek zásadně ovlivnil veřejné mínění v neprospěch konfliktu a rovněž vyvolal bouřlivou diskuzi na téma etika ve válečném zpravodajství.

Fotograf zachytil 8. června 1972 vietnamské děti po útoku napalmem.
Zdroj: ČT24

V Ateliéru Josefa Sudka vznikla expozice, která jakoby na filmovém pásu předkládá válečné výjevy z různých válek na různých kontinentech. „Návštěvník se postupem dostává od minulosti k současnosti, k fotografiím, které si již pamatuje z médií,“ komentuje instalaci autor. Kurátor výstavy Radim Langer by rád, aby celek nevyvolával jen obrazový efekt, ale připomněl i jednotlivé události ve své kruté a nesmyslné podstatě. To je ostatně posláním fotografií zachycujících válečné konflikty.

Michal Czanderle - Fotografie válek, 26. 2. - 30. 3. 2014, Ateliér Josefa Sudka, Újezd 30, Praha 1, 110 00. Otevřeno denně kromě pondělí 12-18 hod.