Filmový plakát na jedno olíznutí

Praha - Filmový plakát a poštovní známka, dva formáty se zcela odlišnými nároky na výtvarnou práci. Tvorbu předních českých výtvarníků v konfrontaci i tvůrčím dialogu obou kategorií vystavuje do 4. května Poštovní muzeum Praha. Šíři výtvarného záběru jednotlivých umělců doplňují i ukázky tvorby knižních obálek.

Od filmového plakátu k poštovní známce (zdroj: ČT24)

V expozici jsou zastoupeny originální známkové návrhy i poštovní známky z fondů Poštovního muzea a zároveň populární sbírky filmových plakátů obchodu pro filmové nadšence Terryho ponožky. Grafici jako Zdeněk Ziegler, Jaroslav Fišer, Karel Vaca, Jiří Šalamoun uplatnili svou invenci a uměleckou přesvědčivost ve velkém formátu plakátu, zároveň se však s obdivuhodnou bravurou vyrovnali i s miniaturním prostorem poštovní známky.

Například akademický malíř Jaroslav Fišer vytvořil návrh plakátu k filmu Věry Chytilové Faunovo velmi pozdní odpoledne (1983) a zároveň i předlohy pro poštovní známku k XIV. Mezinárodnímu filmovému festivalu v Karlových Varech. Návrhy na filmové plakáty k francouzskému filmu R. Bressona Něžná od Olgy Poláčkové-Vyleťalové a Markéta Lazarová F. Vláčila Zdeňka Zieglera dokonce vyšly v roce 2011 na poštovních známkách.

K výstavě vydává Poštovní muzeum příležitostnou dopisnici, v sobotu 1. 3. 2014 od 9 do 15 hodin proběhne příležitostná poštovní přepážka, na níž bude používáno razítko k výstavě. Ve stejný den přislíbil svou účast na autogramiádě (9:00–11:00) jeden z nejznámějších tvůrců filmových plakátů Zdeněk Ziegler.

V rámci výstavy proběhnou v muzeu i tematické přednášky - Tomáš Lachman: Sbírka filmových plakátů Národního filmového archivu (19. 3. v 18:00) a Petr Slinták: Venkov v českém filmu 1945-1969 (26. 3. od 18:00).

Od filmového plakátu k poštovní známce - Poštovní muzeum, Nové mlýny 2, 110 00 Praha 1. Od 26. 2. – 4. 5. 2014. Otevřeno denně kromě pondělí 9-12 hod., 13-17 hod.

Vydáno pod