I divadelní Eva tropí hlouposti

Praha - Recept na záhorské růže, uloupený náramek, věčně štrikující tetička, falešný anglický hrabě a především ztřeštěná Eva, která tropí hlouposti. Veselohra s Natašou Gollovou a Oldřichem Novým patří ke stálicím filmů pro pamětníky. Jejich příznivci si komediální příběh mohou připomenout i na divadle - od 27. února tropí Eva hlouposti i v Divadle Na Fidlovačce.

Režisér Pavel Šimák: Fan Vavřincová byla jako Eva (zdroj: ČT24)

Nejde o první divadelní adaptaci. Retro muzikál podle oblíbeného prvorepublikového filmu mělo v letech 2008–2010 na programu Městské divadlo ve Zlíně. „Spolupracovali ještě s Fan Vavřincovou. My jsme to štěstí neměli, ale dočkali jsme se její dcery a vnučky,“ připomněl autorku původní předlohy Pavel Šimák, který je na Fidlovačce režisérem inscenace i spoluautorem dramatizace. Na stejné scéně nastudoval už třeba jinou pamětnickou komedii - Hostinec U Kamenného stolu.

Fan Vavřincová (vlastním jménem Věra Němotová) je nejvíc spojována se sitcomem Taková normální rodinka. Její jméno patří ale i k neméně slavné filmové crazy komedii z roku 1939, přestože v titulcích snímku uvedeno není. Martin Frič ji ale natočil podle jejího humoristického románu, který začala vydávat časopisecky na pokračování už ve svých sedmnácti letech (pod názvem Patsy tropí hlouposti).

Na Fidlovačce vycházeli z knižní předlohy, a tak se v divadelní inscenaci neobjeví například některé postavy známé z filmu. Úplně opominout stále divácky oblíbenou a známou komedii ale taky nemohli. „Troufám si říct, že diváci nebudou zklamaní, že by viděli něco přeoraného, najdou to své a také přídavky. Dostane se jim i příjemného retra,“ přislíbil režisér.

Potrhlou a roztomilou Evu hraje na prknech Fidlovačky Marie Doležalová, jejího bratra Michala Denny Ratajský, který „převzal“ roli po Oldřichu Novém, mimochodem někdejším řediteli Fidlovačky. Jako teta Pa se představí Ludmila Molínová. Diváci se mohou těšit také na pět písní. „Objeví se tam fláky Ach, ty jsi úžasná nebo Už nikdy víc milovat nebudu,“ uvedl Šimák.

Dcera Fan Vavřincové Ivana Kousalová divadelníkům na čtené zkoušce prozradila, že spisovatelka o své tvorbě prohlašovala: „Neříká to nic, ale říká to hezky.“ A hezký čas můžete s Evou tropící hlouposti strávit na Fidlovačce hned při dvou reprízách v sobotu 1. března.