Králíci a koně - herci z ústeckého Činoheráku se loučí na ulici

Ústí nad Labem – Už měsíc se po jevišti Činoherního studia prohání prach. Divadlo je kvůli nedostatku financí stále zavřené a herci se s občany už pomalu loučí prostřednictvím pouličních scének. Aby scénu zachránili, museli by ve vznikající dobrovolné sbírce vybrat astronomickou sumu. Roční provoz Činoheráku totiž spolkne deset milionů korun.

Únos králíčka třemi prasaty nebo koňská hlava na náměstí jsou předzvěstí toho, že herci nevidí svou budoucnost příliš růžově a divákům dávají poslední sbohem. Jejich příznivci zahajují finanční sbírku na podporu divadla. Jak sami aktéři říkají, naděje umírá poslední.

Průhledné finance

Činohernímu studiu došly v lednu finance nemělo na provoz. Magistrát totiž bez předchozího upozornění změnil podmínky udělení dotace. Žádost o nový grant divadelníci nepodali. Postoj radních se od té doby nijak nezměnil. Tvrdí, že se divadlo mělo přihlásit do grantu a peníze vyhrát. Soubor to však odmítá, protože nesouhlasí se samotnou ideou výběrového řízení, které považuje za nesmyslné. Radní vzkazují, že nešlo o to divadlo účelově potopit, pouze zprůhlednit jeho financování. Navíc prý město nemá povinnost na činohru přispívat.

Už se zdálo, že došlo k dohodě, když radní Pavel Dlouhý (ČSSD) slíbil osmimilionovou dotaci. Od radních požadovali divadelníci nezávislost a garance fungování do budoucna. Kontrolu mělo převzít Činoherní studio a město mělo mít pouze zástupce, který by dohlížel, zda je s dotací nakládáno správně. Jenže k podpisu zatím nedošlo.

V Ústí se hovoří o tom, že divadelní skupina bude definitivně rozpuštěna a místo ní vznikne úplně nová, nebo do města budou jezdit hostovat jiná divadla. Petici na podporu Činoherního studia již podepsalo na 13 tisíc lidí. Herci se s občany setkávají při diskuzích.

Poslední naději na změnu má divadlo v pondělí, kdy proběhne jednání zastupitelů. Devět ze sedmatřiceti totiž chce prosadit změnu financování divadla.