Krásné dívky a plíživý nacismus. V Pardubicích mají Cabaret

Pardubice - Kabaret žije, vzkazují z Východočeského divadla. Slavný muzikál, který se poprvé představil v New Yorku již v roce 1966, tentokrát ožije na prknech pardubické scény. Soubor vedl režisér Petr Novotný.

V Pardubicích mají Cabaret (zdroj: ČT24)

Populární muzikál Cabaret chtěl pardubický soubor nastudovat dříve, měl však již na repertoáru například muzikál Chicago od stejných autorů. „Také jsme hráli Mefista, který je svým tématem podobný. Vyplatilo se počkat. Martina Sikorová a Ládik Špiner do rolí dorostli pěvecky i herecky,“ říká dramaturgyně Jana Uherová.

Výsostný kumšt

Cabaret je jedním z nejúspěšnějších muzikálů všech dob. Slavná je také filmová verze s Lizou Minnelliovou a Michaelem Yorkem, která získala osm Oscarů. Podle Uherové by ovšem lidé neměli očekávat to, co znají z televize: „Ať nečekají film, muzikál je jiný, texty jsou jiné.“

Autoři Cabaretu John Kander a Fred Ebb dokázali podle režiséra Petra Novotného vytvořit dílo světového významu, podobně jako se to povedlo v případě muzikálů Chicago a Řek Zorba. „Muzikály si na sebe musejí vydělat, ale občas se objeví výsostný kumšt, který dopředu nehledí na to, kolik na něj přijde diváků,“ říká k tomu Novotný.

Muzikál vypráví příběh amerického spisovatele Clifforda Bradshawa, který přijede v roce 1931 do Berlína. Chce psát, studovat a poznávat svět. Zamiluje se do kabaretní zpěvačky Sally Bowlesové a ona se zakouká do něj. Svět kabaretu mladíka fascinuje, jenže zároveň ho nenechává lhostejným stupňující se vliv Hitlerovy NSDAP.

„Muzikál otevírá nejen téma lásky, ale i plíživého nacismu. Měl by se periodicky na jevištích objevovat,“ uvažuje Uherová: „To zlo je nenápadné, ale o to nebezpečnější.“

Režisér do role kabaretiéra obsadil Ladislava Špinera, Sally ztvární Martina Sikorová, spisovatele Clifforda hraje Josef Pejchal. Herci východočeského divadla prošli tvrdým tanečním drilem. Na představení se v poslední době velmi intenzivně připravovali.

„Zkoušeli jsme sedm týdnů, pravidelně každý den jsme tančili na baletním sále. Bylo to fyzicky i psychicky velmi náročné,“ zdůraznil Špiner. V dalších rolích se přestaví Jiří Kalužný, Petra Janečková, Dagmar Novotná, Martin Mejzlík a Alexandr Postler.

Premiéru muzikálu Cabaret se koná 1. a 2. března v Městském divadle. Podrobnosti hledejte na stránkách divadla.