Oscary jsou největší podnikový večírek na světě, říká Kamil Fila

Praha - V neděli byly uděleny nejprestižnější filmové ceny světa, slavné sošky Americké akademie. Podle kritiků však nejsou meřítkem kvality, ale pouze marketingovým trikem, který má přilákat diváky do kina. „Oscary jsou největší podnikový večírek na světě,“ tvrdí filmový publicista Kamil Fila, který byl hostem Hyde Parku.

Kamil Fila v Hyde Parku (zdroj: ČT24)

Ceremoniál předávání Oscarů patří k významným kulturním událostem, které přitahují pozornost celého světa. Zároveň je výkladní skříní Hollywoodu a symbolizuje americký filmový průmysl. „Oscary jsou největší podnikový večírek na světě. Podnikový večírek, kde se oceňují nejlepší zaměstnanci,“ tvrdí recenzent Respektu Kamil Fila.

Akademici nejsou nýmandi

„To není slavnost filmu, kde se co nejobjektivnější badatelé snačí vykutat co nejnáročnější nebo nejsubtilnější uměleckou hodnotu. Tak to prostě není,“ pokračuje Fila. Oscary oceňují hodnotné filmy podle mínění Hollywoodu, jiná měřítka však platí pro nezávislé filmy nebo festivalové filmy, které vyhrávají v Cannes nebo v Berlíně.

Přesto Oscar zůstává respektovaným oceněním. „Neexistuje žádná jiná takhle velká anketa, kde hlasuje šest tisíc lidí, kteří ještě ke všemu mají nějaké renomé, nejsou to nýmandi,“ připomíná Fila. Členy Americké akademie filmového umění a věd se stávají umělci, kteří byli sami alespoň jedenkrát nominováni na Cenu akademie. Mezi členy českého původu patří mimo jiné Miloš Forman, Jiří Menzel nebo Theodor Pištěk.

Kamil Fila
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Jaké filmy budou Oscarem oceněny, se dá odhadnout podle toho, jak typický akademik vypadá, popisuje Fila: „Je determinován tím, že je běloch nebo Žid, to je jedno, je starší, zažil starší éru Hollywoodu v šedesátých a sedmdesátých letech, je to liberál, podporuje lidská práva a má rád hluboké lidské příběhy. Je schopen kalkulovat s tím, že něco bylo oceněno minulý rok, a nechce se úplně opakovat.“

Letošní předávání Oscarů přineslo nejvíce sošek snímku Gravitace, filmem roku se však stalo otrokářské drama 12 let v řetězech (více čtěte zde).

Kina vydělávají na popcornu

Fila v Hyde Parku komentoval také financování hollywoodských studií, která, aby se uživila, natáčí drahé blockbusterové trikové filmy pro mladé diváky od 16 do 30 let. „Kina pak nevydělávají na filmech, ale na tom, že prodávají popcorn. Když jim o dvě procenta klesne popcorn, tak můžou zavřít. Pokud klesne prodej popcornu, tak Hollywood skončil.“

„Hrozí to, že už nebude Harry Potter nebo Pán prstenů, nic takového. Prostě na to nebudou peníze,“ vyvozuje. Oproti natáčení velkofilmů pro masové publikum se bude podle Fily dále rozvíjet současný trend, kdy vznikají profilované žánrové série pro specifické publikum: „Zažíváme soumrak kin, stává se z nich něco na úrovni divadel nebo hvězdáren.“

Kamil Fila v Hyde Parku dále hodnotil nové udílení Českých lvů, celkovou situaci tuzemského filmu nebo úroveň současné seriálové tvorby.

Vydáno pod