Ústecký radní: O konci Činoherního studia rozhodl jeho ředitel

Ústí nad Labem - Jak dovést ke zdárnému konci bouřlivou situaci kolem ústeckého Činoherního studia? Zřídíme novou organizaci, rozhodlo 3. března zastupitelstvo. A rada města schválila o den později vypovězení nájemní smlouvy pro tu současnou. Z Činoherního studia zbude jen prázdná skořápka, obávají se členové souboru. Nelikvidujeme kulturu v Ústí, odmítá radnice. Podle radního Pavla Dlouhého může divadlo svůj konec vyčítat jedině svému řediteli. Ten kontruje: Neměl jsem jinou možnost.

Činoherní studio se v krizi ocitlo po 42 letech existence. Kvůli nejasnostem ve financování přerušilo provoz 31. ledna. Žádalo, aby financování pro rok 2014 bylo zabezpečeno formou dotace jako v minulých letech. A odmítlo se přihlásit do grantového řízení vyhlášeného městem. „Město, ačkoli do této chvíle dávalo dotace, vypsalo grantové řízení, a to uprostřed divadelní sezony a fiskálního roku,“ upozorňuje na chyby ředitel Činoherního studia Vladimír Čepek.

Divadlo to nepovažuje za správné, na svých stránkách vysvětluje, že „v zavedených grantových systémech se vypisují granty až jeden rok dopředu“. Grant podle Čepka navíc pro divadlo nebylo možné podat, protože podmínky pro ně byly předem nesplnitelné.

Soubor Činoherního studia v Ústí nad Labem
Zdroj: ČT24/ČTK

Rada města na konci ledna rozhodla, že peníze na činohru rozdělí ve dvou grantech. Osmimilionový je určen pro studiovou formu činohry, další čtyři miliony na činohru v budově Severočeského divadla opery a baletu. Dosud město financovalo Činoherní divadlo dotací. Vloni od města dostala scéna na své fungování 9,5 milionu korun.

  • "Za svým rozhodnutím si stojím,„ nemyslí si Čepek ani po vyhrocení událostí, že se divadlo mělo přece jen pokusit o osmimilionový grant přihlásit. “Nemohl jsem vystavit divadlo situaci, kdy by nám došly v září nebo v říjnu prostředky a potom bychom museli celý grant vracet. Zastavili jsme provoz proto, že jsme neměli finance na jeho pokračování," trvá na tom, že dané podmínky byly pro Činoherní studio likvidační.

Ústecký radní Pavel Dlouhý je jiného názoru. Město se prý divadlo snažilo přesvědčit, aby se o grant ucházelo, ono ale zvolilo nátlakovou akci, kterou chtělo nabízenou částku navýšit.

  • „Město se rozhodlo, že tomuto vydírání nepodlehne,“ obhajuje následující kroky radní. "O konci nerozhodli ani zastupitelé, ani radní, ale ředitel divadla, který vyrazil do boje a myslel si, že si vymůže peníze navíc. To bylo hloupé a nezodpovědné. Je jeho osobní zodpovědnost, že obecně prospěšná společnost zřejmě skončí v likvidaci a přijde o budovu."

Město vypovídá nájemní smlouvu. Důvod - porušení podmínek

Činoherní studio je v součanosti obecně prospěšnou společností. Město je chce změnit na příspěvkovou organizaci. „Vrátili jsme se před rok 2009, obnovili jsme příspěvkovou organizaci, která fungovala už tehdy. Poskytovala dostatečnou uměleckou svobodu a zároveň umožňovala městu mít lepší kontrolu nad hospodařením divadla,“ domnívá se Dlouhý.

  • Nová organizace bude sídlit v budově divadla. "Rada města schválila vypovězení smlouvy o nájmu nebytových prostor a movitých věcí s nájemcem Činoherní divadlo města Ústí nad Labem, o. p. s., na základě porušování nájemní smlouvy s měsíční výpovědní lhůtou," potvrdila mluvčí radnice Romana Macová, že současná organizace končí.

Fungování současného divadla, které je obecně prospěšnou společností, provázela podle vedení města řada chyb v hospodaření. Radnici se mimo jiné nelíbilo, že studio údajně platilo 200 000 korun ročně za externí účetní služby a nevýhodně pronajímalo byty zaměstnancům. Důvodem pro vypovězení nájmu byla i neoprávněně uzavřené smlouva s hostujícím divadlem Demago. 

Jednání zastupitelstva města Ústí nad Labem o Činoherním studiu (3. března 2014)
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Podle herců vedení města manipuluje s fakty. „Útočí na nejnižší pudy davu,“ tvrdí bývalý ředitel Činoherního studia Jaroslav Achab Haidler. Včerejší jednání zastupitelstva, kde se tyto záležitosti probíraly, skončilo emotivně. Herec Jiří Maryško uštědřil předsedovi správní rady Činoherního studia Janu Eichlerovi podle svých slov „výchovný pohlavek“. Jeho počínání uzavřela policie jako přestupek.

Co na to herci? Možnosti jsou dvě, říkají

Město chce, aby nová organizace začala fungovat co nejdříve. „Nabídne pracovní smlouvu zaměstnancům bývalého divadla a bude jednat o tom, jak přenést představení nové struktury,“ podotkl Dlouhý, že se stávajícími členy studia se počítá. Radní ale vypíšou výběrové řízení na ředitele, hledat budou i nového uměleckého šéfa. Zatím pověřili vedením nově vzniklé organizace vedoucí odboru školství Janu Müllerovou.

Podle herců zbude z Činoherního studia jen prázdná skořápka - budova a možná název. Mluvčí divadelníků Jana Válková řekla, že herci zvažují dvě varianty. „První z nich je, že by zaměstnanci nepřešli pod novou organizaci, což by znamenalo definitivní konec současného souboru. Druhá by znamenala pokus o zachování tradice, včetně té umělecké. Musíme ale počkat, s jakými podmínkami přijde město,“ upřesnila.

To o současné herce přijít nechce. "Nejedná se o žádnou likvidaci kultury v Ústí nad Labem,„ brání se předseda správní rady divadla Jan Eichler. “Jedeme dál, a jestli se pojede s herci, kteří jsou tu dnes, což bych byl rád, se uvidí. Musí samozřejmě říct, že chtějí pokračovat."

Kdy se divadlo znovu otevře divákům, zatím nikdo říct nedokáže.