Klíčová slova otrlce: Satan, VHS a Zdeněk Troška

Praha - V pražském kině Aero začíná desátý ročník Festivalu otrlého diváka. Tradiční přehlídka filmové (ne)estetiky tu potrvá do devátého března, pak se přesune do brněnského kina Scala. Letošním tématem je duchovno a diváci se mohou těšit na vzpomínání na éru videokazet, genderově vyvážené simultánní překlady nebo dabing Zdeňka Trošky.

„Budeme zaříkávat božstva padesátkových sci-fi naivit, sedmdesátkového artistního porna, osmdesátkových akčních nesoudností, moderních giallo reinkarnací, nadčasových spirituálních úletů i věky přesahujících zvrhlostí. Snad je naše obětiny potěší, aby nad námi držela ochrannou ruku do dalších desetiletí,“ doufá dramaturg festivalu Jiří Flígl.

Hrdá bašta interaktivity

Výraznou složkou festivalu budou vedle samotných filmů také zážitkové projekce, genderově vyvážené simultánní překlady, tematická výzdoba a další doprovodný program. „Zatímco jiné festivaly usilují o to diváky co nejvíce pasivizovat, Festival otrlého diváka se stal hrdou baštou interaktivity i poslední výspou simultánního překladu, koneckonců diváka máme přímo v názvu akce,“ podotýká další z dramaturgů Petr Šaroch.

  • Podle dramaturgického týmu patří mezi klíčová slova letošního Otrlce: Satan, VHS, Jean-Claude Van Damme, motorovky, pojídání zvratků i výkalů, ektoplazma, vraždící popcorn, kalcinátorové paprsky smrti nebo Zdeněk Troška.

Přehlídka nabídne starší filmy i novinky z kategorie hororu, thrilleru, erotických filmů, béčkových titulů a dalších okrajových žánrů. Mezi filmovými novinkami, které se nedostaly do běžné distribuce, se otrlí diváci mohou těšit například na poctu giallo filmům Podivná barva slz tvého těla. Dalšími novinkami bude film prezidenta společnosti Troma Lloyda Kaufmana Návrat do atomového gymnázia nebo policejní komedie Hovadný fízlové, kde kromě jiných hraje Marilyn Manson v nečekané roli šikanovaného teenagera.

Z béčkové klasiky bude jedním ze zlatých hřebů festivalu Cyborg, ve kterém Jean-Claude Van Damme předvedl jednu ze svých slavných roznožek. Diváckou lahůdku slibuje film Smrtelná kořist Davida A. Priora, uváděný s původním dabingem z českého VHS v režii Zdeňka Trošky, který právě láme divácké rekordy s opusem Babovřesky 2.

Do předsálí kina Aero připravili organizátoři výstavu českých VHS obalů a ve spolupráci s filmovou galanterií Terryho ponožky také přehlídku plakátů starších ročníků Otrlce. Diváci mohou soutěžit o nejotrlejší přání k desátým narozeninám festivalu.

Celý program najdete na stránkách festivalu.

Podívejte se na upoutávku festivalu:

Vydáno pod