Popření gravitace, Bittová s pepřem a propan-butan. Kdo vyletí nad Letnou?

Praha – Pojedenácté budou nad pražskými Letenskými sady létat akrobati. Od 17. srpna do 2. září se zde koná mezinárodní festival nového cirkusu a divadla. Kdo na něj dorazí?

Po pěti letech se na přehlídku vrátí francouzský soubor Cirque Trottola. Přiveze představení Matamore, které vzniklo ve spolupráci s Petit Théâtre Baraque. „Výsledkem je fantaskní cirkus s křehkými a burleskními klauny a akrobaty, kteří žonglují či létají vysoko ve vzduchu, jako by popírali zákony gravitace,“ popisuje ředitel festivalu Jiří Turek.

Další francouzský soubor Cirque Inextremiste láká diváky na syrovou a adrenalinovou podobu nového cirkusu. A také nekorektní humor. Nebezpečí je obsaženo už v názvu představení, které zní: Extrêmités. Odehrává se na konstrukcích z prken a propanbutanových lahví.

La Compagnie du Poivre Rose je soubor mladých herců, akrobatů a tvůrců z Kanady, Francie a Belgie, kteří se dali dohromady pouze kvůli představení Le Poivre Rose čili Růžový pepř. Na Letní Letné se k nim hudebním doprovodem přidá i houslistka Iva Bittová.

Jedenáctá Letní Letná vyrukuje se svými kousky až v srpnu, vstupenky na představení těchto tří souborů jsou v předprodeji už od 3. března.