Plzeň 2015 je na nejlepší cestě do Pekla

Plzeň - Čas do roku 2015, kdy se Plzeň stane evropským hlavním městem kultury, se krátí. Zástupci projektu vyrukovali s dalšími chystanými novinkami. Mimo jiné chtějí oživit bývalý dům posádkové armády v Plzni, nyní Kulturní dům Peklo. Stihnou všechno do zahájení?

Jak se chystá Plzeň na hlavní město kultury? (zdroj: ČT24)

V letošním a příštím roce, kdy má Plzeň 2015 objekt na starost, z něj udělá „kamenné srdce“ projektu Evropské hlavní město kultury (EHMK). „Zachováme tradiční taneční a hudební večery, maturitní plesy, divadelní představení i prodejní či výstavní trhy. Kromě toho ale chceme přilákat do objektu i mladší lidi, a to jak spoluprací s organizátory koncertů, tak propojením s festivaly, jako je například Jeden svět,“ plánuje programový ředitel Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

Současně se podle Sulženka za minimální náklady, zhruba 40 tisíc korun, změní podoba vnitřních prostor Pekla. Nenákladnou úpravu vstupního foyer na retrokavárnu navrhli studenti Fakulty umění a designu Západočeské univerzity. Plzeň 2015 nyní přímo od Plzeňanů sbírá retro nábytek, výzvu Dej křeslo Peklu! prodloužila do 20. března. 

Billboard Plzně 2015 - Evropského hlavního města kultury
Zdroj: Libor Sojka/ČTK

Jednou z prvních akcí, jež se v Pekle uskuteční pod hlavičkou EHMK, je loutkové zpracování Mozartovy opery Kouzelná flétna ve stylu barokního loutkového divadla. Plzeňská premiéra dle originálního scénáře Petra Vacka a loutkáře Milana Hugo Formana bude 7. března. Ještě týž měsíc bude v Pekle zahájena výstava 100 let Československých legií.

Času málo, času dost?

Plzeň chce kulturnímu přívlastku dostát také díky čtyřpodlažnímu veřejnému centru v bývalém pivovaru Světovar nebo novému divadlu, jehož výstavba se neobešla bez problémů. Zástupci projektu nepochybují, že vše stihnou včas, přestože ještě před pár týdny nebyl hotový podrobný kulturní program. „Základní strukturu programu máme hotovou a je k dispozici,“ podotkl Radovan Auer, ředitel komunikace Plzeň 2015. „Našim úkolem je nastartovat aktivity, které v Plzni zůstanou i do budoucna,“ připomněl, že plány projektu myslí dál než do roku 2015.

Stavba nového divadla v Plzni
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Na finální pilování má ještě 319 dní, oficiálně bude rok Evropského hlavního města kultury zahájen v Plzni 17. ledna 2015. Na celý projekt dostali organizátoři 400 milionů korun. Pro všechno stačit nebudou. Například „kamenné srdce“ EHMK, tedy objekt Pekla, má sice teď na starosti Plzeň 2015, město ale musí řešit, co s chátrajícím komplexem od roku 2016. Na rekonstrukci budovy, v níž se dosud topí koksem, je třeba najít 200 milionů Kč.