Do monologu o Duchampovi šeptá akorát jeho duch

Praha – Francouzský šachový mistr a v neposlední řadě výtvarník Marcel Duchamp položil svými díly základ konceptuálnímu umění. Pražské Studio Hrdinů se blíže podívalo na jeho život i práci, a nyní mu vzdává hold prostřednictvím inscenace z pera dua Guillauma Désangese a Frédérica Cherboeufa. Autoři zkoumají otázku, jak dokázaly Duchampovy „banální objekty“ převrátit historii umění vzhůru nohama.

Studio Hrdinů proniká do neproniknutelného díla Marcela Duchampa (zdroj: ČT24)

Studio Hrdinů na hře Marcel Duchamp spolupracovalo s Francouzským institutem v Praze. Mimo české metropole se prezentovala také v Centre Pompidou v Paříži, v SFU Woordwards ve Vancouveru nebo v Art Museu v Miami.

Oba výše zmínění tvůrci spolupracují s pražským souborem poprvé, avšak ne naposled. Jedná se jen o premiérový projekt nové dramaturgické řady zaměřené na syntézu výtvarného umění a divadla. Ve spolupráci se zahraničními divadelníky by tak měla vzniknout ještě další díla.

  • Představení budou v anglickém znění bez titulků.

Divadelní kus se pohybuje na pomezí klasické hry a univerzitní přednášky. Její hranice jsou téměř nedefinovatelné, stejně jako Duchampova tvorba. Monology se ve Studiu Hrdinů mísí s hudbou, projekcemi nebo životopisem. „Je to divadelní hra. Čas od času využívá formu, která může připomínat přednášku. Ale nikdy není úplně vážná ani vědecká,“ míní scenárista Guillaume Désanges.

Spolu s kolegou Frédéricem Cherbeufem se v představení vyznávají z obdivu Duchampova ideálu svobody a zároveň jeho tajemství. „Je to tajemství někoho, kdo vytvořil tak malým počtem děl tolik fascinace, tolik rozsáhlých teoretických prací, a kdo nepřestává okouzlovat ani nás,“ prohlásil Désanges.