Romeo a Julie „tragédii“ nezabránili. Thálie se rozkrájela

Praha - Ceny Thálie po jednadvacáté ukázaly na nejlepší jevištní výkony uplynulého roku. Komu připadla ocenění v oborech činohra, opera, balet a pantomima i muzikál a opereta za rok 2013? Jména vítězů zazněla v Národním divadle i v přímém přenosu České televize. Oproti loňské ostravské převaze se 21. Thálie více rozdrobila i na menší scény, přestože v počtu „sošek“ je nejúspěšnějším sběračem pražské Národní. A to díky baletu Romeo a Julie.

Pro Terezu Vilišovou bylo obsazení do role Amy v singles grotesce Můj romantický příběh výhra. A to dvojnásobná. Komedie o hledání partnera dnešními třicátníky v režii Daniela Špinara jí vynesla jak činoherní Thálii, tak už o něco dříve Cenu Alfréda Radoka. Vidět ji můžete v ostravském Divadle Petra Bezruče. Za nejlepším mužským činoherním výkonem je třeba zamířit do Městského divadla Mladá Boleslav, kde Petr Mikeska ztvárnil prokletého básníka Paula Verlainea v Úplném zatmění.

  • „Pro mě osobně to znamená velké uznání, je to zřejmě nejprestižnější cena v Čechách. A pro divadlo to znamená ještě něco mnohem víc - má možnost vyslat signál, že se tam dělají inscenace, které svojí kvalitou mohou přesáhnout region,“ podotkl k ocenění Mikeska, který je nejen hercem, ale také režisérem a dramaturgem. 

Čínoherní porota tak nakonec pominula Karla Dobrého, který zůstal jen u nominace, přestože Radokovy ceny i cena Divadelních novin považovaly jeho náročnou „one man show“ ve Dni opričnika v pražském Studiu hrdinů za nejlepší.

Vůbec na rozdíl od Radokových cen (ty si kromě hereckých výkonů všímají i dalších divadelních profesí), které své vítěze našly jen v Praze a Ostravě, byla Thálie za rok 2013 regionálně o dost pestřejší.

I když zrovna kategorii balet, pantomima a jiný tanečně dramatický žánr ovládla první česká scéna. Prokofjevův balet Romeo a Julie v nastudování šéfa Baletu Národního divadla Petra Zusky si připsal dokonce čtyři nominace. Bylo by tedy s podivem, kdyby žádnou neproměnil. Nakonec získali Thálii oba veronští milenci - Marta „Julie“ Drastíková i Ondřej „Romeo“ Vinklát. Nedostalo se už na Merkucia Matěje Šusta a Královnu Mab Nikoly Márové. 

Pro změnu opera Romeo a Julie Charlese Gounoda vynesla loni Thálii Janě Šrejma Kačírkové z Národního divadla moravskoslezského. A letošní ročník potvrdil, že její mimořádný výkon nebyl ojedinělý - Thálii má i za rok 2013. „Těším se, že to zopakuju každý rok jako Karel Gott,“ plánuje Kačírková, která - opět na ostravském jevišti - ztvárnila Annu Boleynovou, osudovou ženu anglického krále Jindřicha VIII. Podle poroty byla i „královnou inscenace“ Anna Bolena. Z pěvců se raduje sólista Moravského divadla Jiří Přibyl, který, ač bas, vystřihl v Olomouci ocenění hodného barytonového Falstaffa ve stejnojmenné Verdiho opeře. 

V kategorii opereta, muzikál nebo jiný hudebně dramatický žánr porotce uhranula krvelačná Báthoryčka v podání Lucie Bergerové. Původně slovenský muzikál má na repertoáru Těšinské divadlo. Ocenili také chrabrého Zorra Marka Holého v pražském Divadle Hybernia. 

Své budoucí naděje vkládá Thálie do brněnského herce Martina Siničáka - cenu pro činoherce do 33 let získal za pět minut dvanáct, narodil se v květnu 1980. Od roku 2009 působí v HaDivadle, kam rovnou také všechny přítomné i diváky pozval. Aktuálně jej můžete vidět ve hře Arnošta Goldflama Doma u Hitlerů, v níž hraje dvojroli Stalina a Göringa, anebo v Čapkově Věci Makropulos. „Je to příjmený pocit nebýt bezcenný,“ okomentoval své ocenění.

Thálie za rok 2013 / Martin Siničák (cena pro činoherce do 33 let)
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

THÁLIE ZA CELOŽIVOTNÍ MISTROVSTVÍ

  • v oboru činohra: Josef Somr. „Stejně vím, že to není za celoživotní mistrovstí, ale je to prostě hezký dárek k mým zatím nedožitým osmdesátinám,“ zažertoval při přebírání skleněné plastiky dojatý herec. S obdobnou cenou, jen za přínos české kinematografii, odjížděl loni z festivalu v Karlových Varech.
  • v oboru balet: tanečník Petr Koželuh
  • v oboru opereta a muzikál: sopranistka Dagmar Rosíková, dlouholetá hvězda Hudebního divadla Karlín
  • v oboru opera: tenorista Zdeněk Švehla, spojený především s pražským Národním divadlem
  • v oboru loutkového divadla: Zdeněk Peřina, víc než čtyřicet let působil v Naivním divadle v Liberci

Zvláštní cena kolegia: Ladislav Smoček, který stál u zrodu pražského Činoherního klubu, jemuž zůstal věrný jako režisér i autor.

Druhým rokem Thálii, vyhlašované Hereckou asociací, předchází Studentská Thálie, soutěžní přehlídka středoškolské autorské tvorby. Ceny se udělují ve dvou sekcích - v autorském tvaru a autorském počinu. Předány byly na Nové scéně Národního divadla 2. března. Přehled oceněných najdete na stránkách Studentské Thálie.