Bez práce nejsou koláče. A dostavuje se šílenství, říká Nikolchev

Olomouc – Život bez práce není jednoduchý. I taková věc ale může člověka inspirovat k velkému umění. Oceňovaný performer Anthony Nikolchev přijel do Divadla na cucky ukázat osud prodejce, který v době ekonomické recese přije o zaměstnání. Tragikomické monodrama kombinující mluvené slov a pohyb nazval jednoduše Ozvěny.

Nikolchev ukazuje šílený mozek bez práce (zdroj: ČT24)

„Tohle jsem já. Měl jsem obyčejnou práci a obyčejný plat. Vy jste byli moji zákazníci a moje živobytí.“ Tak promlouvá Nikolchev ke svému publiku. Jeho postava předvádí šílenství, které člověka ovládne v případě, že se dostane do každodenní rutiny. Vše bere jako samozřejmost, a stejně tak práci. O to větší šok se dostaví, když ji ztratí. Nemá pak daleko k destrukci vlastní identity.

„Myslím si, že je v tom trochu černý humor, protože je tak trochu absurdní vidět zvenku typ práce, kterou musí někteří lidé procházet,“ uvedl Nikolchev. Ten je držitelem hlavní ceny z mezinárodního divadelního festivalu v New Yorku a člen významného polského Studia Matejka. Za tento herecký výkon získal v roce 2012 hlavní cenu International Theatre Festival New York v konkurenci stovky produkcí.

Do své inspirace běžného okolního světa zapracoval i vliv Dostojevského, Witkiewicze a také současné novinové články. Jevištní báseň Ozvěny je také zasazená do současné kultury, ve které se Nikolchev pohybuje nově. Coby Američan totiž objevuje syrovou Evropu.