Byla jenom jedna: Olga

Praha – Analýz chování a tabulek s funkcemi první dámy bylo už rozpracováno na stovky. Olga Havlová ale pojala svoji roli netradičně a přitom neztratila nic ze své osobnosti a stala se z ní persóna s velkým P. Dokumentární festival Jeden svět na ni pohlíží prostřednictvím nezveřejněných záběrů či fotografií. Snímek prostě a jednoduše nazvaný Olga režiséra Miroslava Janka bude uveden dnes večer ve světové premiéře.

Manželka prvního polistopadového prezidenta, nebo neumírající ikona československého disentu? Tvůrci snímku viděli Havlovou jako zásadovou a věcnou ženu, štědrou hostitelku, milovnici jemného humoru i jako člověka, který neváhá říct, co si myslí. Pompa a oficiální škrobenost jí byly k smíchu, a přesně tak civilně ji zachytily kamery či fotoaparáty.

Zvyky i integritu své osobnosti si zachovala i jako první dáma, ačkoliv jí oficiální povinnosti někdy nebavily. Loni v červenci by oslavila osmdesáté narozeniny.

„Olga dokázala být drsná. Uvědomte si, že žila v opravdu drsných podmínkách, žila s výjimečným člověkem, s nímž to nebylo jednoduché. Život jí přivedl do cesty i spoustu lidí, o které nestála, kterým nevěřila,“ prohlásila její blízká přítelkyně Anna Freimanová.

Právě osobnost Havlové ale dělala na Hrádečku pověstnou atmosféru. „Někdy se může zdát, že je to veselý život plný večírků, ale to je jenom zdání, protože kamery neběžely, když byli lidé zatýkáni, kamery nebyly ve vězení, při výsleších,“ dodala k filmu Freimanová.

  • Autor snímku režisér Miroslav Janek před několika lety dokončil rozpracovaný dokument Pavla Kouteckého Občan Havel. V té době s dokumentem o Havlové nepočítal, byl si vědom, že její vstřícnost ke kamerám nebyla zrovna velká.

Bývalá první dáma se nehodlala před nikým měnit, což je jedna z vlastností, kterou na ní její přátelé oceňovali nejvíc. Pozornost prý strpěla s vypětím všech sil, a tak je otázkou, co by na dokument o sobě vůbec řekla.