Středy na AVU: „Tady není developerovo!“ Architektonický (anti)komunismus?

Architektura a způsoby její prezentace. Téma pro tři přednášky a jednu debatu z dlouhodobého přednáškového cyklu pro veřejnost, pořádaného Vědecko-výzkumným pracovištěm Akademie výtvarných umění v Praze. Středy na AVU je už tradičně možné sledovat i v přímém přenosu na webu ČT24. Třetí příspěvek proti sobě 23. 4. postavil architektonické dědictví a investorské zájmy. Záznam najdete v tomto článku.

ZÁZNAM přednášky (zdroj: ČT24)

Anotace: Filozof Martin Škabraha se zaměří na některé současné snahy bránit architektonické dědictví před diktátem komerční hodnoty pozemku. Investor stavby se prezentuje étosem deregulace, privatizace a světovosti, aktivisté požadují výškovou regulaci, zdůrazňují jedinečnost místa a brojí proti „privatizaci panoramatu“; jindy také brání „socialistické“ stavby před zbouráním. I proto jsou aktivisté někdy označováni za komunisty. Je v tlaku investorů a developerů skryt jakýsi architektonický antikomunismus? Pokud ano, jaký je étos jeho odpůrců?

Středy na AVU pořádá Vědecko-výzkumné pracoviště AVU. Kde a kdy: Aula Akademie výtvarných umění v Praze (3. patro), U Akademie 4, Praha 7; vždy od 18:00.

Záznamy všech dosavadních přenosů z cyklu Středy na AVU najdete na následujícím odkazu:

Vydáno pod