Astronomické a indiánské mapy oblohy se podobají v MeetFactory

Praha - Práce britského umělce Xaviera Poultneyho vystavuje galerie v pražské MeetFactory. Expozici Pomíjivé objekty tvoří fotografie a sochy, které sledují chápání vesmíru amerických indiánů i technologické současnosti.

Poultney se inspiroval astronomickým výzkumem nazvaným The Sloan Digital Sky Survey (SDSS), který má základnu v Novém Mexiku. Jedná se o detailní trojrozměrné digitální mapování milionů objektů viditelných na noční obloze ze severní polokoule.

Komplikovaná mytologie

Poultney propojuje fascinaci jedním z nejambicióznějších projektů v současné astronomii a nadšení pro komplikovanou mytologii a přístupy indiánských kmenů. Umělec podnikl ke své práci výzkumy ve Washingtonu, Seattlu a Novém Mexiku. Výsledkem je série fotografií, na nichž kombinuje zachycení vědeckých procedur a nástrojů používaných při výzkumu SDSS s motivy kamenorytů a dalších příkladů domorodého umění v Novém Mexiku.

Mytologie indiánů z oblasti Nového Mexika je zřejmě jedním z nejsložitějších náboženských systémů vůbec. V současnosti mu přitom hrozí úplné zapomenutí, domnívá se geolog a cestovatel Václav Cílek (více čtěte zde).

Jedna z vystavených plastik je třeba založena na hliníkové desce, která je součástí přístrojů používaných pro digitální mapování. Mnoho malých otvorů, kterými v praxi vedou optická vlákna, zde koresponduje s objekty na noční obloze: výsledkem je prostorová mapa.

Druhá socha je zase inspirována estetikou meteorologických přístrojů a zároveň apačskými kostýmy sloužícími k rituálům, které ovlivňují počasí; fotografie dokládají zjevnou podobnost indiánských masek s novými přístroji ke zkoumání počasí.

Xavier Poultney (31) je britský fotograf a sochař, který ve svém díle zpracovává vztah vědy, technologie a rituálních artefaktů. Vystudoval obor Communication Art & Design na Royal College of Art v Londýně. Spolupracuje s galerií Space in Between.

Podívejte se na stránky MeetFactory.