Janáčkův komorní orchestr slaví padesátiny s Veverkou

Ostrava - Janáčkův komorní orchestr vykročil letos do své padesáté sezony. Jedno z nejdéle existujících těles v Česku odehraje 10. března výroční koncert. Ke slavnostní příležitosti si do ostravského domu kultury přizvalo hobojistu Viléma Veverku.

Janáčkův komorní orchestr slaví (zdroj: ČT24)

Orchestr vždy skvěle interpretoval Janáčka, jehož jméno si vypůjčil do svého názvu, na koncertě k půlstoletému výročí chce ale posluchače něčím překvapit. „Stěžejním je pro nás Haasův komorní kvartet, opus sedm Z opičích hor. Rozhodli jsme se pro něj po vzoru Australského komorního orchestru. Druhou skladbou, která bude čistě naším repertoárovým počinem, je smyčcové kvarteto číslo osm Dmitrije Šostakoviče,“ prozradil umělecký vedoucí orchestru Jakub Černohorský.  

Na programu budou ještě skladby Vivaldiho, Telemana a Bacha. Zazní i v podání hobojisty Viléma Veverky, pro něhož bude dnešní koncert premiérou s Janáčkovým komorním orchestrem. „Jsou velmi dobře schopni interpretovat takzvanou starou hudbu i s přesahem k Šostakovičovi, to je, myslím, signifikantní pro ansámbly na evropské úrovni,“ těší se ze spolupráce.

Orchestr si ke svým abrahámovinám nadělil mimo jiné také koncert na festivalu Janáčkův máj a také turné se sólistou České filharmonie, houslistou Josefem Špačkem.

Vydáno pod