Jako ti křečci. V New Yorku chovali dva umělce

New York - Jak formuje prostředí naše sociální vztahy? Dva američtí umělci se rozhodli odpověď znázornit projektem, v němž se dobrovolně stali pokusnými králíky. Nebo spíš křečky. Sestrojili obří běhací kolečko a deset dní v něm žili.

Dva umělci žili několik dní v kole pro křečky (zdroj: ČT24)

Několikametrové kolo ovládali stejně jako křečci svou chůzí. Zabudované v něm bylo veškeré zařízení, které je pro pobyt člověk nezbytné. „Máme byt o zhruba 45 metrech čtverečních, o dvou ložnicích - jedna zvnějšku kola, druhá uvnitř. A stejně jako ve skutečných brooklynských bytech sdílíme kuchyň a koupelnu,“ popsal dočasný příbytek jeden z performerů Alex Schweder. V kole si dopřáli i spánek - pro jistotu zajištěni lanem. A přestože krmit zvířata ve výběhu je zakázáno, návštěvníci jim občas přinesli i něco k jídlu.

Projekt nazvaný V oběhu (In Orbit) je třetím ze série o architektuře sociálních vztahů, který Schweder vytvořil spolu s Wardem Shelleyem - první v roce 2009 v Seattlu, druhý o dva roky později v Basileji. „Děláme to kvůli zkušenosti. Na veřejnosti jsou ty projekty proto, že když nás lidé uvnitř uvidí, snadněji si představí ten pocit, než kdybychom o tom jen mluvili nebo tu měli jen fotografie,“ vysvětlil Shelley. 

Pozorovat je lidé mohli do 9. března v newyorské galerii The Boiler, obří kolo z projektu ale zůstane vystaveno ještě do 5. dubna.