Cizinka na Arte mluví 24 jazyky. I česky

Film inspirovaný vraždou ze cti, která šokovala Německo v roce 2005, získal v roce 2010 Cenu LUX udělovanou Evropským parlamentem. V české kinodistribuci diváci snímek vidět nemohli, od 8. března ale mají možnost si ho pustit v češtině na webových stránkách německo-francouzské televizní stanice Arte. K mání je zdarma i v dalších 23 úředních jazycích Evropské unie.

Není náhoda, že drama rakouské režisérky Feo Aladagové zpřístupnila Arte 8. března, tedy na Mezinárodní den žen. Hlavní hrdinkou je mladá turecká žena, která se snaží vymanit z tradic své komunity. Utekla z nešťastného manželství v Istanbulu a vrátila se k rodičům žijícím v Berlíně, kde i ona vyrostla. Záhy ale pozná, že její rodina nedokáže zapomenout na tradiční konvence. Snímek se dotýká případů žen v Německu, které byly zavražděny z důvodů ztráty cti - z pohledu jejich mužů.

Cizinka (Die Fremde) byla uvedena na Berlinale a posbírala mnohé německé filmové ceny. V Česku se snímek promítal na festivalech Dny evropského filmu a Cinema Mundi v roce 2011. Na stránkách Arte si jej můžete pustit zdarma po dobu tří měsíců.

Vydáno pod