Rudiš získal německou literární cenu

Berlín - Český spisovatel Jaroslav Rudiš získal letošní usedomskou literární cenu, kterou každoročně uděluje knižní festival pořádaný na německém baltském ostrově Usedom. Porota ocenila Rudiše za to, že se svými díly zasadil o evropský dialog.

Jaroslav Rudiš dostane německou literární cenu (zdroj: ČT24)

Rudiš je čtvrtým nositelem ocenění, které je dotované 5 000 eury (136 000 korun). Cenu by měl převzít 13. dubna na závěr tradičního knižního festivalu. V dubnu by mohl získat také prestižní českou literární cenu - v soutěži Magnesia Litera je na nejlepší prózu nominován jeho román Národní třída. Rudiš ve svých knihách často propojuje české a německé prostředí, například v ceněném debutu Nebe pod Berlínem (2002), a vztahy - je spoluautorem komiksu o Aloisi Nebelovi, výpravčím ze Sudet.

Cena se uděluje pravidelně od roku 2011. Porota vybírá literáty, kteří svými knihami usilují o porozumění mezi národy a o dialog o současných i minulých událostech v Evropě.

V prvním ročníku porota udělila cenu české spisovatelce Radce Denemarkové a její překladatelce Evě Profousové. V roce 2012 cenu získala polská spisovatelka Olga Tokarczuková (česky nedávno vyšel výbor její publicistické tvorby pod názvem Okamžik medvěda), loni byl oceněn německý autor Jan Koneffke.

Vydáno pod