Trabantem až na konec světa – fakt cool jízda

Přiznávám, že jsem se již dlouhou dobu v kině tak nebála, nesmála a s chutí nesledovala dění, a to přitom šlo o cestopisný dokument. Vynikající záznam neuvěřitelné jízdy party šílenců, kteří si usmysleli přejet celou Jižní Ameriku ze severu až na nejjižnější výběžek. Místo land roverů si přitom vystačili s vozovým parkem v podobě dvou trabantů, polského fiátku a jawy z roku 1957.

„Tohle je road movie ve své nejryzejší podobě. Na cestě nikdy nevíte, co vás čeká za další zatáčkou. Někdy se před vámi otevře neskutečně krásná krajina, jindy skončíte v pěkném průšvihu. O tom to celé je,“ popisuje vedoucí výpravy a režisér Dan Přibáň. A má pravdu. Ze svižně sestříhaného celku, kdy účastníci urazili za čtyři měsíce přes 20 000 km, na vás dýchne spontánní nadšení z cesty, nefalšované zoufalství z nepříjemných překvapení (většinou v podobě úředních předpisů, ale také způsobených vlastní blbostí), získáte obdiv ke kreativitě při opravách vozového parku a nakonec nevěřícně kroutíte hlavou nad nerozvážností všech, neboť rozhodnout se pro průjezd některých míst, již hraničilo se hazardem o život.

Nicméně, z průvodního textu distributora si divák dopředu zjistí, že všichni přežili a dokonce všechna vozítka dojela, takže např. při dramatickém přejezdu rozpadlého mostu nebo ještě dramatičtějšího dolování aut z pacifické pláže, v časovém presu, kdy se blíží příliv, jen zatají dech a přikrčen sleduje vynalézavé a nakonec účinné počínání dobrodruhů. Naštěstí se drastické scény střídají s pohodovými a autoři nevynechají ani možnost ukázat krásu míst, kterými projíždí, takže nakonec celkový vjem je dokonale vyvážený.

„Když se hrkáte s pěti Čechy, dvěma Poláky a jedním nesmrtelným Slovákem přes Amazonský prales, pětitisícové průsmyky And, pouště i oceán, od začátku do konce nevíte, jestli to byl skvělý, nebo úplně pitomý nápad a jestli je to ještě pořád legrace, nebo už jde do tuhého. Tak jako tak to stojí za to,“ říká Přibáň. Z více než 480 hodin materiálu natočeného během cesty sestříhali tvůrci film na pomezí dokumentu a reality show, jehož krédem je citát spisovatele Charlese Bukowského: „Svět patří těm, co se neposerou.“

Trabantem až na konec světa - Dokumentární, Česko, 2014, 98 min. Režie: Dan Přibáň.
Zdroj: ČT24/Aerofilm

Je pravda, že podobných snímků již několik vzniklo (i základ téhle partičky si to vyzkoušel, když absolvoval s trabantem nejprve Hedvábnou stezku a poté Afriku), ale tentokrát se tvůrcům podařilo vytvořit vskutku profesionální dílo. Vynikající kamera předkládá skvostné záběry ať už neuvěřitelné přírody, či nepřetržitého boje o přežití, ale nejkvalitnější je zde stavba celku podpořená svižným a vnímavým střihem.

Rytmicky rozložené dramatické situace s oddechovými spojuje skvělý hudební podkres a originalitu do toho vnášejí i jakoby naaranžované scény, které ovšem vycházejí z podstaty prožívaného a naturelu jedinců. Taková ja např. scéna závodu na solné pláni, za kterou by se nemuseli stydět ani nejlepší režiséři hraného filmu, nebo scéna koupele v peřejích doprovázena valčíkem Na krásném modrém Dunaji.

Trabantem až na konec světa - Dokumentární, Česko, 2014, 98 min. Režie: Dan Přibáň.
Zdroj: ČT24/Aerofilm

Pochopitelně, že na dobrém výsledku dokumentů se vždy odráží sympatičnost či nudnost aktérů. V tomto případě složení cestovatelské partičky nemělo chybu, co člověk, to originál, takže o zábavu je stoprocentně postaráno a celému tomu spolku vévodí charismatický a živelný Dan Přibáň. Je živelný, ale nikoli chaotický, praktický a šikovný, který s přehledem zvládá stresové situace i opravu aut na koleně. K tomu všemu přidává nadšení a nakažlivý smysl pro humor. S takovým lídrem se rádi necháte vést i do pekel.

Trabantem až na konec světa - Dokumentární, Česko, 2014, 98 min. Režie: Dan Přibáň.
Zdroj: ČT24/Aerofilm

Trabantem až na konec světa – dokumentární, Česko, 2014, 98 min. Režie: Dan Přibáň. Scénář: Dan Přibáň. Hlavním kameramanem byl zkušený Zdeněk Krátký, který mimo jiné natáčel například přes půl roku dlouhou cestu Kate Leeming, která na kole přejela Afriku od východu k západu. Druhou kameru vedla Dana Zlatohlávková, spoluautorka filmu Trabantem napříč Afrikou, která je rovněž podepsána pod střihem. Hudba: Tatiana Miková. Mezinárodní tým tvořili Dan Přibáň, Aleš Vašíček, Marek Slobodník, Tomasz Turchan, Radoslaw Jona, Dana Zlatohlávková, Jakub Nahodil, Zdeněk Krátký. Vozový park čítal dva trabanty, polského fiata a Jawu 250 z roku 1957.

Snímek vyrobil Endorfilm v koprodukci s Českou televizí a Danem Přibáněm s podporou Státního fondu kinematografie. Do kin stupuje 13. března. Pro Českou televizi zároveň vzniká série dvanácti půlhodinových epizod.

Cestovatel, filmař a novinář Dan Přibáň je autorem dokumentárních cestopisných filmů, vytrvalým propagátorem vědy a techniky a člověkem, který rád přijímá velké výzvy. S minimálním technickým vybavením projel trabantem Hedvábnou stezku, Afriku a Jižní Ameriku. V duchu kréda „cesta je cíl“ rád připomíná, že „kudy“ a „jak“ jsou při cestování důležitější než „kam“. Jeho film Trabantem napříč Afrikou se dlouhodobě drží mezi nejlépe hodnocenými českými filmy na portálu ČSFD.cz.