Někteří umělci umějí tvořit Krásnější svět

Praha - V době konceptu je příjemné narazit na výstavu, která dává akcent na malbu a ještě navíc prezentuje díla, která mají za úkol potěšit. Galerie kritiků v pražském paláci Adria na Jungmannově náměstí zve na expozici Il Mondo Bello (Krásnější svět), která byla pečlivě sestavena z obrazů srozumitelných, nepotřebujících sáhodlouhý popisek, u kterých je estetický zážitek na prvním místě. Výstava potrvá do 13. dubna.

„Il Mondo Bello znamená krásnější svět v pojetí malířů, kteří setrvávají u tradiční malby štětcem na plátně, avšak jejich inspirace vychází z mediálních zkušeností naší doby. 'Globální umělec' Jiří Votruba, fascinovaný ikonami a znaky masové spotřeby, reaguje cíleně na směšnost i přitažlivost reklamy. Michal Novotný (MICL) vytváří ironicky úsměvný a významově ambivalentní svět obrazů, v nichž mísí pečlivě vykreslenou vegetaci se sochařsky vyhlížejícími figurami prasat, krav, slonů, a lidí,“ láká na výstavu její kurátorka Vlasta Čiháková Noshiro. 

„Tomáš Kobolka je profesí kameraman, ale maluje od svých útlých let a kříží jeden způsob vidění s druhým. Dita Štěpánová se vrátila ze zámoří a maluje obrazy nadměrné velikosti se skrytými příběhy o vztazích lidí, jejich pocitech a zážitcích z přírodního světa. Martin Kreim se věnuje intimitě prostoru v budovách, bytech či kancelářích a Petra Ottkowski vyjadřuje spíše objektivní prostor situačních zátiší,“ pokračuje kurátorka.

„Existuje mnohočetné 'kdyby' pro možnosti zachycení a vyjádření krásnějšího světa. Někteří provokatéři se kradou po setmění do ulic s pletacími jehlicemi v rukou ve snaze vytrhnout své okolí ze zaběhlého stereotypu, druzí touží představovat si věci jinak a přetvářet je s cílem učinit svět krásnějším. Obojí je smysluplná hra, dělá svět dokonalejším,“ dodává Noshiro.