Febiofest ocení Wajdu a podpoří demokracii na Ukrajině

Praha - Polský režisér Andrzej Wajda, ředitel Berlinale Dieter Kosslick a herec Isaach de Bankolé se stanou držiteli ceny Kristián festivalu Febiofest. Pořadatelé dále ohlásili, že festival představí průřez tvorbou mladé ukrajinské filmové generace, kterou politické události vyhnaly ze školních lavic na barikády.

Organizátoři Febiofestu s předstihem oznámili letošní laureáty ceny Kristián za přínos světové kinematografii. Osmaosmdesátiletý klasik polského filmu Andrzej Wajda z důvodu vysokého věku nepřijede osobně, cenu za něj na zahájení festivalu převezme Robert Więckiewicz, představitel titulní role jeho filmu Walesa: člověk naděje, který festival otevře.

Druhým zahajovacím snímkem bude Přežijí jen milenci Jima Jarmusche. Hvězda jeho filmů Isaach de Bankolé v Praze obdrží dalšího Kristiána. Třetím oceněným pak bude ředitel prestižního festivalu Berlinale Dieter Kosslick (více čtěte zde).

„Nechtěl jsem se jen dívat na zprávy“

Febiofest dále rozšířil program slavnostního zahájení, aby podpořil demokracii na Ukrajině. Blok Hlas mladé Ukrajiny ve třech sálech multikina bude přístupný zdarma do vyčerpání volných míst. Tři tvůrci osobně přijedou. „Dva z mladých filmařů režisér Oleksandr Ščerbak a kameraman Mykyta Panisov budou hosty večera spolu s režisérem Michailem Iljenkem,“ oznámil prezident festivalu Fero Fenič. Hosté Febiofestu zároveň plánují navštívit své blízké, kteří jsou v Praze hospitalizováni se zraněními z Majdanu.

Febiofest zároveň společně s dalšími festivaly iniciuje podporu pro ukrajinské kolegy z oděského a kyjevského festivalu. „Nechtěl jsem se jen dívat na zprávy. Musel jsem reagovat. Chci, aby ukrajinští filmaři cítili naši podporu,“ uvedl Fero Fenič. K výzvě se zatím připojilo více než 90 organizátorů z 60 festivalů ve 38 zemích.

Diváky dále čeká třeba setkání s režisérem Sylvainem Chometem, který bude diskutovat s publikem po projekci svého Iluzionisty. Mezi očekávané novinky patří třeba režijní debut populárního herce Jiřího Mádla Pojedeme k moři. Při slavnostním zakončení festivalu bude promítnut film Ranhojič s Benem Kingsleym a Stellanem Skarsgardem.

  • Tiskové konference s hosty festivalu, které začnou od pátku 21. března, můžete již tradičně sledovat na webu ČT24.

Febiofest se opět koná v multikině Cinestar na pražském Andělu. Přivítá 48 hostů, v rámci 18 programových sekcí uvede 141 filmů z šesti desítek zemí. Již 21. ročník potrvá od 20. do 28. března, výběr z programu pak uvede do 17. dubna při regionálních ozvěnách. Předprodej vstupenek začal 12. března. Podívejte se na program festivalu.

Vydáno pod