Nedočkavci berou lístky na Pražské jaro útokem

Praha - Festival Pražské jaro, jehož 69. ročník zahájí 12. května Má vlast v podání České filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka, nabízí 53 koncertů, přičemž na desítku z nich je v tuto chvíli zcela vyprodáno. Kvůli velkému zájmu bude mít zahajovací koncert místo obvyklé jedné hned dvě reprízy.

Zájem je také o závěrečný koncert Frankfurtského rozhlasového symfonického orchestru v čele s Paavo Järvim a houslistkou Hilary Hahnovou a o koncert Vídeňských filharmoniků s dirigentem Christophem Eschenbachem a klavíristou Lang Langem.

Koncertní prolog 24. března ve Smetanově síni Obecního domu obstará vystoupení Sanfranciského symfonického orchestru s šéfdirigentem Michaelem Tilsonem Thomasem. Při jeho čtvrté návštěvě od debutu na Pražském jaru v roce 2003 s orchestrem vystoupí rezidenční umělkyně Pražského jara 2014 houslistka Julie Fischerová. V jejím podání zazní Prokofjevův Houslový koncert č. 1 a posluchačsky oblíbená Berliozova Fantastická symfonie.

Z dalších bodů programu táhne i sopranistka Simona Houda Šaturová, která na koncertu Pražského jara, jenž se koná 31. května v pražském Rudolfinu, nabídne recitál s díly vokální literatury druhé poloviny 18. století. Vyhledávanou interpretku doprovodí soubor Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse. Páteř programu budou tvořit díla Mozarta. Zazní koncertní árie Misera, dove son?, árie Elletry z Idomenea a Konstanze z Únosu ze serailu.

Simona Houda Šaturová
Zdroj: Pražské jaro/Jan Houda

Ceny vstupenek jsou srovnatelné s minulým ročníkem, pohybují se od několika stovek korun po 5900 korun za nejlepší místa na Vídeňské filharmoniky. Rozpočet festivalu se již několik let pohybuje mezi 75 až 80 miliony korun.

Kompletní program Pražského jara 2014 naleznete zde

Festival Pražské jaro se blíží (zdroj: ČT24)