Emoční kapitál. Cizí vášně prodávají ve Školské 28

Praha - Umělecká skupina The Bureau of Melodramatic Research, kterou tvoří rumunské umělkyně Irina Gheorghe a Alina Popa, zkoumá vliv emocí na média a ekonomiku. Samostatná výstava Cizí vášně v pražské Školské ulici nabízí jejich poslední videa.

Výstava Cizí vášně (zdroj: ČT24)

Vařit se dá nejenom jídlo, ale také myšlenky a emoce. Jedno z promítaných videí zachycuje kulinářskou show jakožto metaforu současné ekonomiky. The Bureau of Melodramatic Research podobným způsobem zkoumá roli emoce ve fungování současných společenských nebo hospodářských mechanismů. „Emoce jsou důležitým prvkem pro to, aby se ekonomické systémy mohly udržet a být efektivnější,“ připomíná kurátor František Zachoval.

Odcizení Karla Marxe

V dalším videu autorky poučují diváky, jak si osvojit dokonalý úsměv. „K určitému prodeji nějaké nehmotné služby je strašně nutné pracovat se svým lidským tělem,“ uvažuje o snímku Zachoval. Těžištěm expozice Cizí vášně je zachycení momentu ekonomických proměn právě v oblasti využívání emočního kapitálu. „Název výstavy odkazuje ke koncepci odcizení od Karla Marxe, ale také k cizím, nadpřirozeným a nelidským formám nepřirozenosti, které se odehrávají v současné ekonomice,“ napsali organizátoři expozice.

Rumunská umělecká dvojice vychází z pečlivého studia teorie a více než za uměleckou skupinu se považuje za instituci. The Bureau of Melodramatic Research začalo pracovat již v roce 2009. „Je to skutečně instituce, která podněcuje další své aktivity. Učíme také na umělecké akademii v Bukurešti,“ říká za skupinu Irina Gheorghe. Výstava Cizí vášně (stránky zde) bude v galerii Školská 28 k vidění do 28. března.

Vydáno pod