Jubilejní Chalupeckého cena zná svých pět finalistů

Praha - Finalisty letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let jsou Martin Kohout, Richard Loskot, Lucia Sceranková, Roman Štětina a Tereza Velíková. Do jubilejního 25. ročníku se přihlásilo 83 umělců, nejvíce v historii ceny.

Finalisté 25. Chalupeckého ceny se představují (zdroj: ČT24)

Finalisté svoji tvorbu představí na tradiční společné výstavě, která začne 26. září ve Veletržním paláci. Během roku se jednotlivě představí vedle Prahy také v Brně, Ostravě, Karlových Varech a Plzni. Vítěz bude vyhlášen 20. listopadu při ceremoniálu v pražském Studiu Hrdinů, který bude režírovat Jan Nebeský. Mezi finalisty jsou tvůrci zabývající se konceptuální tvorbou, autoři fotografií, videí i instalací.

Mezinárodní pohled

„Výsledek (práce poroty) je kombinací diskusí, někdy vášnivých, a hlasování. Výsledná pětice je jiným pohledem na současnou českou scénu, není pouhým odrazem jejího běžného fungování, ale přináší benefit pohledu zvenčí. Pětice finalistů je vybrána tak, aby každý z nich rezonoval v kontextu domácí scény, ale zároveň aby jejich práce obstály i při pohledu z toho mezinárodního,“ uvedl k výběru finalistů člen poroty, umělec Jiří Kovanda.

  • Martin Kohout se věnuje tématům, jakými jsou internet a další média a sebereflexe člověka v globální komunikaci, která přináší protichůdné zážitky: sblížení i agresi, sebedůvěru i bezmoc.
  • Richard Loskot byl ve finále Chalupeckého ceny už v roce 2012, zabývá se novými technologiemi, vytváří celé soustavy na sebe reagujících přístrojů, zkoumající limity lidského vnímání.
  • Lucia Sceranková se věnuje výhradně fotografii v její klasické podobě. Zajímá ji vztah fotografického obrazu k realitě, schopnost vizuální reflexe skutečnosti a možnosti ovlivňování jednoho druhým.
  • Roman Štětina se jako jeden z mála českých umělců věnuje práci se zvukem, ve svých instalacích ukazuje pomocí videa, předmětů a zvuku, jak smyslová zkušenost může zmást lidské dojmy.
  • Tereza Velíková se věnuje výhradně videu a zpracovává témata intimní komunikace v rámci osobních vztahů se svým nejbližším okolím. Také ona zpochybňuje svými instalačně vrstvenými videoprojekcemi možnosti porozumění.

Porota až na historičku umění Milenu Bartlovou pracovala v novém složení. Vedle Kovandy v ní zasedli ředitelka Slovenské národní galerie Alexandra Kusá, ředitel The Astrup Fearnley Museum of Modern Art v Oslu Gunnar B. Kvaran, teoretička umění Pavlína Morganová, Marina Šerbenková, kurátorka Bottega Gallery a Shcherbenko Art Centre v Kyjevě, předsedkyní poroty je pak Holly Blocková, ředitelka The Bronx Museum of the Arts v New Yorku.

K tradičním odměnám pro vítěze, jimiž je 100 tisíc korun na uspořádání výstavy nebo realizaci projektu, stipendijní pobyt v New Yorku a rezidenční pobyt s možností výstavy v některém z Českých center, letos přibude hmotná cena. Garantem soutěže je designér Jakub Berdych, který oslovil uznávané tvůrce, například Evu Eislerovou, Maxima Velčovského či studia Olgoj Chorchoj, Deform a Dechem, aby navrhli novou podobu ceny, uvedla předsedkyně Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová.

Cena Jindřicha Chalupeckého, nesoucí jméno význačného filozofa a výtvarného a literárního kritika, byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, Jiřího Koláře a Theodora Pištěka. V minulosti ji získali například Jiří Černický, Ján Mančuška, Eva Koťátková nebo Kateřina Šedá. Laureátem loňského ročníku byl Dominik Lang.