Brněnský funkcionalismus putuje po Indii

Brno - S perlami slavného brněnského funkcionalismu, včetně vil Tugendhat a Stiassni, se nyní seznamují Indové, a to díky putovní výstavě připravené českými odborníky. Výstava začala v Čandígarhu, zanedlouho se přesune na architektonické sympozium v Hisaru, poté do Dillí a Ahmadábádu. Výstavu pro diváky ČT24 představil jeden z autorů expozice, historik architektury Vladimír Šlapeta.

Vladimír Šlapeta: Úroveň české architektury byla vysoká (zdroj: ČT24)

Brněnský funkcionalismus představuje podle odborníků mimořádný „vývozní artikl“ a lákadlo pro turisty. „Denně chodíme kolem staveb, jejichž velký potenciál pro Brno si ani pořádně neuvědomujeme,“ připomíná ředitel Centra obnovy památek architektury dvacátého století Petr Kroupa. Výstava na dvou desítkách panelů mapuje významné brněnské stavby a osobnosti z let 1918 až 1938, nemohou chybět budovy Ernsta Wiesnera, hotel Avion Bohuslava Fuchse, stavby Jiřího Krohy, Jana Víška nebo Bedřicha Rozehnala.

Čandígarh podle Le Corbusiera

Čandígarh, coby první zastávku expozice, si organizátoři nevybrali náhodou. Ojedinělý urbanistický koncept města rozděleného do geometrických sektorů s různými funkcemi je dílem Le Corbusiera, jednoho z největších architektů dvacátého století.

Čandígarh je proslulý urbanistickým konceptem, který navrhl Le Corbusier.
Zdroj: ČT24/MZV

Le Corbusier se v plánování města inspiroval siluetou člověka: hlavu představuje komplex budov státní správy včetně Národního shromáždění, Nejvyššího soudu a Sekretariátu vlády, srdcem se stala obchodní část města a plícemi rozlehlé zahrady. Paprskovitě navržené bulváry a ulice pak představují žíly. Atmosféra Le Corbusierova funkcionalismu tedy koresponduje s tématem výstavy, funkcionalismem brněnským. 

Výstava Brno - město s duchem Bauhausu byla již v únoru zahájena v místní College of Architecture. V Čandígarhu potrvá do neděle 23. března, následně bude přesunuta na symposium architektů v Hisaru, dále do do Dillí a Ahmadábádu.

Expozice byla prezentována již před dvěma lety v izraelském Tel Avivu (více čtěte zde). K vidění byla také v Praze, Brně a Bratislavě.

Vydáno pod