Neznáte je, ale poznáte. Na festivalu ve Varech

Karlovy Vary - Výrazným, leč tuzemskému divákovi nepříliš známým filmařským osobnostem patří první jména, která Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech vypustil z programu 49. ročníku. Na jména hlavních hvězd si příznivci této přehlídky budou muset ještě chvíli počkat.

Ucelená retrospektiva jedenácti filmů představí nedoceněného klasika italského poválečného filmu Elia Petriho. Tento filmař-samouk získal Zlatou palmu v Cannes (Dělnická třída kráčí do ráje, 1971) i Oscara za zahraniční film (Podivné vyšetřování, 1969).

Režisér Anurag Kashyap přiblíží současnou indickou kinematografii. V roce 2012 uvedl festival v Cannes jeho ambiciózní gangsterskou ságu Gangs of Wasseypur, tamtéž tvůrce loni představil nejen svůj vlastní snímek Ugly (2013), ale i populární Cizí oběd (The Lunchbox), který koprodukoval. Ve filmu Black Friday (2004) kontroverzně zpracoval bombové útoky v Bombaji z roku 1993. Natočil také temně humorný psychologický thriller se surreálnými prvky No Smoking (2007), inspirovaný povídkami Stephena Kinga.

A příznivce filmů vybočujících z běžných narativních a stylových šablon, kterým Vary vyhradily sekci Imagina, by mohla potěšit tvorba Bena Riverse. Letošní festival promítne kompletní profil tohoto britského režiséra.

S balením batůžků do Karlových Varů ale není třeba spěchat, 49. ročník se koná až od 4. do 12. července.