Co určitě nevynechat na Febiofestu

Praha – Zahájení populárního filmového festivalu Febiofest 20. března bylo svěřeno filmům Přežijí jen milenci režiséra Jima Jarmusche a Walesa: Člověk naděje, v němž Andrzej Wajda vypráví příběh o životě prvního polského demokratického prezidenta Lecha Walesy. Febiofest také podporuje Ukrajinu v momentální cestě za demokracií, do programu slavnostního zahájení byl proto přidán zvláštní blok filmů Hlas mladé Ukrajiny. Na nejzajímavější filmy i akce festivalu upozornila ve Studiu 6 ČT24 jeho programová ředitelka Hana Cielová.

Hlas mladé Ukrajiny si může poslechnout kdokoli, nejen návštěvníci festivalu, a to 20. března v pražském kině Cinestar Anděl v osm večr v několika kinosálech. Projekce jsu zdarma do vyčerpání volných míst. 

  • "Zařazení ukrajinských filmů do programu byla vlastně spontánní věc, tak jako jejich vznik. Studenti ukrajinské filmové školy vyšli do ulic a začali dění na Majdanu natáčet. Z tohoto materiálu se jim podařilo sestříhat několik filmů, které vlastně nikdo ještě neviděl. Zároveň jsme do tohoto bloku zařadili i jejich studentské snímky. Podařilo se nám i zorganizovat diskuzi s režisérem Michailem Gerasimovičem Iljenkem, autorem filmů Ten, který prošel ohněm a Fučžou, který se stal jedním z hrdinů Majdanu, doplní ho i dvojice studentů. Debata proběhne po projekci," doplnila Cielová.

V souvislosti s uvedením filmu Andrzeje Wajdy programová ředitelka prozradila, že tomuto proslulému polskému režisérovi bude udělena cena Kristián za přínos světové kinematografii. "Druhým úvodním filmem bude dílo Jima Jaurmusche, kterýžto je vlastně naše srdeční záležitost. Chtěla bych potom pozvat diváky na poctu věnovanou jeho oblíbenému herci Isaachovi de Bankolému, kterého diváci uvidí nejenom ve filmech Jarmuschových, ale i jiných a také reálně, neboť osobně převezme cenu Kristián," upozornila.

Z dalšího programu ředitelka vyzdvihla polský film Život je úžasný, promítaný v sekci Nová Evropa. „Snímek podává silné svědectví o člověku postiženém mozkovou obrnou. On vypadá, že vlastně vůbec nevnímá, že je postižený i mentálně, což vůbec není pravda. Je uvězněn ve svém těle, bez toho, aby to někdo věděl. Celý film je o boji za sdělení skutečnosti. Podle mého názoru, jeden ze nejvíce strhujících filmů programu,“ domnívá se Cielová.

Pokud se samotné soutěže týká, upozornila ředitelka na její žánrovou různorodost. Přestože zde převažují dramata, nechybí ani sci-fi, historická témata či komedie. Soutěž vyhodnocuje 33 porotců, kteří se rekrutovali z divácké obce, což je světový unikát. Předsedou poroty byl pro letošek jmenován Theodor Pištěk.

V sekci Zvláštní uvedení figurují i tři filmy, které vznikly v koprodukci s Českou televizí. Norský snímek Detektiv Down, režiséra Barda Breiena, Láska, soudruhu - komedie, jež vznikla ve Finsku pod taktovkou režisérky Tary Mäkelä, a poslední je snímek Petera Kerekese Sametoví vrazi.

Zvláštní pozornost si zasluhuje bonus producenta filmu Detektiva Downa, který poskytl ivysílání ČT práva na gratis šíření Breienova filmu Kurz negativního myšlení. Film bude přístupný od 10/4 (na omezenou dobu) na ivysílání ČT zdarma.

21. ročník Febiofestu potrvá do 28. března. Web ČT24 odvysílá ve spolupráci s festivalem v přímém přenosu tiskové konference hostů.