Lipsonová dává Praze ochutnat zmrzlinu ze 40. let

Praha - Jak jde dohromady finská mrazivá nátura, zmrzlina a komunistické Československo? O netradiční spojení se pokusila finská spisovatelka Katri Lipsonová, která přijela představit svůj román Zmrzlinář osobně do Prahy. Autorka za knihu dostala dokonce literární cenu Evropské unie.

Spisovatelka Lipsonová v Praze (zdroj: ČT24)

Na první návštěvu Prahy si Lipsonová pamatuje celkem dobře. Bylo to na Václavském náměstí, kde zrovna probíhala vzpomínka na Jana Palacha a Jana Zajíce. Jejich osudy byly studentce medicíny tehdy ještě neznámé, životní osud těchto mladíků ji však vytrhl z letargie. O více než dvacet let později se Jan Palach stává jedním z neviditelných hrdinů její knihy.

„To je jeden z hlavních důvodů, proč jsem začala psát svou druhou knihu,“ prohlásila. Její publikací tak prostupují motivy s Palachem, Olomoucí nebo Terezínem. Román Zmrzlinář tak pojmenovala prostě a jednoduše proto, že se toto slovo naučila jako první české slovo.

Dnes jí zvou na zmrzlinu všichni. I ve své knize nad kopečky zmrzliny vzpomíná na zamrzlé socialistické Československo a vytváří netradiční, méně kritický pohled na tehdejší společnost. „Nikdy jsem nebyla taková, že bych musela věci kolem sebe kritizovat, jen abych ukázala, jak jsem chytrá,“ říká o sobě.

Katri Lipsonová / Zmrzlinář
Zdroj: ČT24/Kosmas.cz

Její pohled na Československo je však jiný, než jsme zvyklí. Nese se v pozitivním duchu, sem tam ale čtenáře tak trochu pošťouchne. Kritika se tak u ní projevuje spíš v drobných náznacích. Přitom se jí podařilo vystihnout atmosféru a napětí doby, kdy mohla policie beztrestně a kdykoliv kohokoliv zatknout.

Vydáno pod