Havel poletí za oceán, jen co si pozlatí nos

Horní Kalná – Sochař Lubomír Janečka sice obvykle žije v americké Pensylvánii, kvůli své současné zakázce se ale neváhal přesunout do své domoviny. Pracuje totiž na bustě Václava Havla, kterou objednal Kongres USA pro Síň svobody. V těchto dnech sochu dokončuje.

Havlova busta už brzy poletí do Ameriky (zdroj: ČT24)

Emigrant Lubomír Janečka potkal Havla dvakrát v Americe. Později jeho rysy studoval na stovkách portrétů, včetně těch z komunistického vězení. Teprve pak 64letý absolvent pražské Akademie výtvarných umění vytvořil sádrový model a odlil bronzovou bustu Václava Havla. Tu teď ve slévárně v Horní Kalné dokončuje.

„Tím portrétem jsem chtěl vyjádřit jeho vnitřní sílu, energii, optimismus… To všechno v něm bylo,“ uvedl umělec. Socha se bude zlatit a pak se tvůrce vrátí k patinování.

Míst, která připomínají disidenta a polistopadového prezidenta Václava Havla, doma i ve světě přibývá. Ve Washingtonu mají Havlovu lavičku. Tu nyní chce postavit i Praha a v New Yorku čeští diplomaté. Naopak zastupitelé Hradce Králové přejmenovat náměstí Svobody na Havlovo odmítli a část obyvatel je za to kritizovala.

Sádrový odlitek Havlovy busty
Zdroj: ČT24

Havlova busta v Síni svobody bude teprve třetí sochou neamerického politika - po Winstonu Churchillovi a maďarském revolucionáři a spisovateli Lájosi Kossuthovi. „Tentokrát vlastně Kongres hlasoval naprosto jednohlasně, obvykle hlasují proti sobě. To je něco obdivuhodného a možná ani my v Česku nedoceňujeme, jaký význam v zahraničí Václav Havel vlastně má,“ vysvětlila ředitelka Havlovy knihovny Marta Smolíková.

Nejpozději v srpnu musí být busta za oceánem. V Capitolu ve Washingtonu ji odhalí 17. listopadu.