Černé divadlo i javajky. Amatérští loutkáři „rozehráli“ Prahu

Praha - Praha tento víkend ožívá loutkovým divadlem. V Divadle Karla Hackera se totiž koná devětatřicátý ročník Festivalu pražských amatérských loutkářů. Své inscenace divákům představí celkem devět souborů ze Středočeského kraje i Prahy. Kdo letošní soutěžní festival vyhraje, se účinkující dozvědí už v neděli odpoledne.

Amatérští loutkáři se sjeli do Prahy (zdroj: ČT24)

Klasické marionety, javajky, tedy loutky na tyčce nebo drátu, i černé divadlo. To vše je k vidění o tomto víkendu v pražském Divadle Karla Hackera. „Součástí festivalu je i podpora rozvoje loutkových divadel, protože tady zasedá odborná porota, která zhlédne všechna představení a následně probíhá rozhovor s jednotlivými soubory,“ uvedl Jiří Krása, organizátor Festivalu pražských amatérských loutkářů.

Jedním z účinkujících, který se přehlídky účastní už podeváté, je i Loutkářský soubor Jitřenka z Mladé Boleslavi. Jejich pohádka Sněhurka a sedm permoníků je jediným černým divadlem na přehlídce. „Využíváme luminiscenčních barev, které svítí při osvětlení lumini světel, a samozřejmě toho klasického černého divadla,“ uvedl režisér Jaroslav Vidlař, Loutkářský soubor Jitřenka. Celostátní přehlídka loutkových her potom proběhne tradičně v Chrudimi.