Foltýnova kompozice půjde do aukce. Máte-li alespoň tři miliony, je vaše

Praha – Obraz Františka Foltýna Composition z roku 1927 se chystá k dražbě. Stane se tak v rámci akce společnosti European Arts. Vyvolávací cena plátna je 3,2 milionu korun. To z něj činí autorovo nejdražší dílo z nabízených čtyř stovek položek, které budou příští neděli hledat nového majitele.

Malíř Foltýn se věnoval zejména krajinomalbě, zátiší, sociálním a lidovým tématům a cizí mu nebylo ani zachycení města a pracujících. V roce 1923 ale odešel do Paříže, kde studoval dvě vysoké umělecké školy. Koneckonců měl toho nejlepšího učitele – objevit vlastní styl mu pomáhal věhlasný František Kupka. Postupně dospěl k originální kombinaci kubismu a organické abstrakce. 

Foltýnovo jméno ale není jediné, které se na aukci objeví. Dvěma obrazy, Portrétem mladé dámy a monumentálním portrétem Svatý Mikuláš bude zastoupen malíř 19. století Jaroslav Čermák. V nabídce budou i obrazy Antonína Slavíčka a Františka Bílka.

František Foltýn / Composition
Zdroj: ČT24/European Arts

Poválečné umění v aukci reprezentují jména Václava Boštíka, Karla Malicha, Stanislava Kolíbala a Milana Grygara. V aukčním souboru jsou i dvě práce čtyřicátníka Krištofa Kintery, polyuretanová tvář Svět se netočí kolem tvé červené hlavy a stříkaný sprej na papíře One or Two or Crowd.