Detektiv Down – nádherné Breienovo zneužití Downova syndromu

Na letošním ročníku Febiofestu je v předpremiéře uváděn Detektiv Down, druhý snímek norského režiséra Bårda Breiena, který si slávu vydobyl již svým debutem Kurz negativního myšlení. Breien Detektivem Downem potvrzuje, že norská kinematografie v něm získala originálního, talentovaného tvůrce, který si vybírá neotřepaná témata, jež zpracovává osobitou poetikou. Snímek se převážně točil v Praze a na jeho vzniku koprodukčně spolupracovala Česká televize.

Tentokrát režisér hravou a navýsost filmařskou formou vypráví o muži s Downovým syndromem, který se rozhodl být detektivem. Bårda Breiena k natočení zvláštního, až absurdního příběhu nakopla zpráva o tom, že se v Norsku chystá dvanáctidílný klasický detektivní seriál. „Opět ta stejná nuda. Jestli já někdy budu točit kriminálku, tak mým detektivem bude člověk s Downovým syndromem,“ řekl prý tehdy rozčileně svému kamarádovi s velkou dávkou nadsázky. Později se však začal tou myšlenkou více a více zaobírat, až došel k závěru, že to zase tak ujetý nápad nemusí být. A nakonec z toho vznikl tento film.

To, že tvůrce odmítá točit běžné filmy, čiší z jeho dosavadních dvou děl zcela jednoznačně. Jak sám přiznal, k tvorbě i životu samotnému potřebuje něco, co ho bude bavit, něco nevšedního, zajímavého, a to mu v práci umožňují nezvyklí hrdinové. Ačkoli jejich výjimečnosti prý za tímto účelem spíše zneužívá, děje se tak s nejvyšší citlivostí jak pro hrdiny samé, tak pro filmový žánr. Záměrem bylo natočit uvěřitelnou komedii o tom, jak se vidí sám člověk s Downovým syndromem v kontrastu s tím, jak ho vidí okolí.

Detektiv Down v naprosto přesné míře obsahuje potřebnou uvěřitelnost, aby divák mohl jít s hlavním hrdinou, jemný smysl pro absurdní humor, aby se divák nenudil, i závažnější podtón okořeněný ne lacinou dojemností, aby divák pocítil emoce. Jelikož hlavní hrdina není tzv. normální, ani jeho chování a jednání se nepohybuje v mezích běžných konvencí. To dává režisérovi prostor pro rozehrání vtipných, hravých, absurdních situací, které jsou vskutku překvapivé a rozhodně nenudí. Navíc mistrně pracuje s filmovým jazykem, kdy velice citlivě evokuje klasická díla příslušného žánru. Obsah i forma jdou zde ruku v ruce.

Najít hlavního představitele byla prý obrovská práce. Režisér objížděl ústavy a setkal se mnohými pacienty s tímto postižením, kteří toužili být filmovou hvězdou, ale až v osobě Sveina André Hofsøa našel toho pravého, který v sobě nesl jak uvěřitelnost, tak humor i dojemnost. A přesně tak působí celý film – uvěřitelně dojemně, že se vám po konci ještě ani nechce odcházet a alespoň přes titulky zůstáváte v tom dobře vystavěném emocionálním filmovém světě. 

Na Febiofestu lze film Detektiv Down ještě vidět: 25.03.2014 / 17:00 Praha |CineStar Anděl, sál 12, 26.03.2014 / 22:15 Praha |CineStar Anděl, sál 12. Do české filmové distribuce vstoupí snímek 17. dubna.

Vydáno pod