Ostrava představuje světovou architekturu dánských tvůrců

Ostrava - Budova Opery patří k symbolům hlavního města Austrálie Sydney, Velký oblouk je moderní ozdoba Paříže, Harpa nevšední koncertní budova v Reykjavíku. Všechny tyto stavby reprezentují dánskou architekturu, kterou návštěvníkům ostravského Domu umění přiblíží aktuální výstava Dánská architektura. Kurátoři na ni přibližují největší díla dánských architektů, která vznikla ve 21. století po celém světě.

Výstava představuje tvorbu dánských architektů především za poslední dekádu, kdy vznikla řada staveb, které získaly mezinárodní věhlas. Mezi vybranými autory je například vizionářský architekt Jan Gehl, který se prosadil a získal řadu prestižních ocenění v Americe. Věnuje se zlepšování kvality života ve městech a úpravě prostoru pro chodce a cyklisty.

Jan Gehl je totiž přesvědčen, že ve městě má jít o štěstí lidí, ne aut. „Nová moderní města upřednostnila praktickou a obslužnou stránku města na úkor kvality lidského života,“ tvrdí Gehl, který byl již dříve hostem v pořadu Na plovárně (podívejte se zde). Zdravý životní styl, jednoduchost a šetrnost k životnímu prostředí jsou pro dánskou architekturu typické.

Architekt Ondřej Vysloužil potvrdil, že největší přínos dánské architektury je v oblasti urbanismu a tvorbě městského prostoru: „A to je v dnešní době asi zásadní.“ Návštěvníci mohou například posoudit, jak dánští architekti vyřešili situaci Time Square v New Yorku. „Po jejich zásahu vznikl z rušné křižovatky prostor, který je dobře využitelný například při pauzách po práci nebo i v době delšího volného času,“ dodal Vysloužil.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

„Dánská architektura je stále slavnější. Třeba koncertní budova Harpa v Reykjavíku na Islandu svědčí o tom, že dánská architektura se prosazuje nejenom v Dánsku, ale i jinde a je vysoce oceňovaná,“ shrnul kurátor Tadeáš Goryczka. Na expozici v krajské kamenné galerii navazuje výstava Město v pohybu, která je přímo na centrálním ostravském náměstí. Je zaměřená na jízdní kolo jako každodenní dopravní prostředek.

Výstava Dánská architektura je součástí mezinárodního festivalu Architektura 2014. V březnu a také v dubnu budou architektuře věnované výstavy ve všech sálech galerie. Kurátoři představují slavného izraelského tvůrce Zvi Heckera, který je mimo jiné autorem spirálového domu v Ramant Gan v Tel Avivu, přibližují oceňované katalánské studio BAND nebo polského architekta a publicistu Tadeusze Baruckého a jeho unikátní kolekci nahrávek významných osobností Světoví architekti o architektuře.