Činoherní studio zase hraje. Vyprodané sály se loučí

Ústí nad Labem - Téměř po dvou měsících odehrálo Činoherní divadlo města Ústí nad Labem první představení. Pohádku Ronja, dcera loupežníka sledovalo zcela zaplněné hlediště. Ústecké Činoherní studio se loučí s diváky a na tento týden připravilo celkem sedm představení. Pro Ústečany to může být nadlouho poslední šance, jak ve městě vidět činohru.

Soubor přerušil činnost na konci ledna kvůli neshodách ve financování. Zastupitelstvo města na začátku března rozhodlo, že založí novou organizaci Činoherní studio, současné divadlo tak spěje k zániku. Soubor obnovil činnost dočasně, do konce týdne odehraje každý den jedno představení. Domácí i hostující hrají celý týden bez nároku na honorář.

Všechna představení se vyprodala za několik hodin, divadlo proto promítalo hru na plátno v předsálí a pro následující dny se snaží zajistit projekci na fasádu divadla, oznámila mluvčí souboru Jana Válková. Pro soubor jde o poslední představení v budově divadla, město mu dalo výpověď z nájmu. „Je možné, že sedm hracích dní tohoto týdne bude loučením nejen s budovou divadla, ale s Činoherním studiem v současné podobě vůbec,“ uvedla Válková.

Divadlo odmítá i zájezdy

Divadlo sice dostalo několik nabídek na zájezdová představení, podle Válkové je ale muselo odmítnout: „Nevíme, v jaké situaci se bude Činoherní divadlo města Ústí nad Labem nacházet po 31. březnu. Očekáváme, že se dostaneme do insolvence kvůli předluženosti, tak potom už nebudeme moct jezdit na zájezdová představení.“

Soubor nyní vyjednává s vedením nově vzniklého Činoherního studia o možném přechodu pod příspěvkovou organizaci, rozhodnutí však zatím nepadlo. Soubor trvá na tom, aby ho dále vedl umělecký šéf Filip Nuckolls. Další jednání s vedením příspěvkové organizace se má konat na konci tohoto týdne. „Na poslední představení jsme pozvali pár uměleckých šéfů a režisérů, aby nás viděli,“ prozradila herečka Nataša Gáčová.

Nadějí pro současný soubor je snad zájem Teplic. Primátor Jaroslav Kubera (ODS) již dříve prohlásil, že by soubor v lázeňském městě chtěl. Ale nejprve chce zájezdním představením zjistit, kolik diváků divadlo přiláká. „Nebavíme se teď o velkém, definitivním stěhování z Ústí nad Labem,“ dodala Válková. Budoucnost souboru je tedy krajně nejistá.