Aj Wej-wej pozval čínského prezidenta na svou výstavu do Berlína

Peking - Agentura DPA přinesla informaci o tom, že světoznámý čínský disidentský výtvarník Aj Wej-wej pozval čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby navštívil jeho chystanou výstavu v Berlíně. Berlínské muzeum Martin-Gropius-Bau bude od 3. dubna hostit údajně největší světovou expozici tohoto svérázného čínského umělce.

Čínský prezident je v Německu očekáván v pátek a v sobotu. Aj Wej-wej v rozhovoru pro DPA prohlásil, že by toho mohl využít, aby si ještě před oficiálním zahájením výstavy prohlédl jeho díla. „Máme hodně společného,“ tvrdí o sobě a prezidentovi Aj Wej-wej. Otec výtvarníka, básník Aj Čching, a prezidentův otec, vicepremiér Si Čung-sün, byli totiž podle umělce „velmi dobrými přáteli“.

Podobně se Aj Wej-wej vyjádřil i pro další německá média. „Bylo by dobré, kdyby si prezident našel čas k návštěvě výstavy. Viděl by, jak muž stejného věku jako on ze stejného prostředí se může stát naprosto odlišnou osobností,“ řekl deníku Süddeutsche Zeitung. „Oba patříme k takzvané druhé rudé generaci. Naši rodiče byli generací, která stála u základů komunismu v naší zemi,“ dodal.

Otevřený kritik čínské vlády Aj Wej-wej se osobně nemůže slavnostního zahájení výstavy zúčastnit, protože čínské úřady mu před třemi lety zabavily cestovní pas. Disident nyní znovu vyzval Peking, aby mu pas vrátil.

Připravovaná výstava Důkaz (Evidence) bude zaujímat v berlínském muzeu 18 místností. Jedním z nejpůsobivějších exponátů je podle fotografií soubor 6 000 jednoduchých dřevěných stoliček, jaké se na čínském venkově používaly posledních několik stovek let. Podle výtvarníka jsou vyjádřením estetiky čínského venkova. Mezi další objekty patří třeba věž vytvořená z jízdních kol, která jsou tradičním dopravním prostředkem v Číně.

Výstava v Berlíně začíná přesně v den třetího výročí umělcova zadržení čínskými úřady na letišti v Pekingu, po němž výtvarník strávil bez obvinění 81 dnů ve vězení.

Renomovaný britský časopis Art Review zvolil v roce 2011 Aj Wej-weje nejvlivnější uměleckou osobností roku a jeho díla vystavovaly v minulosti nejpřednější světové galerie jako londýnská Tate Modern. Umělec je známý také jako spoluautor návrhu olympijského stadionu (Ptačího hnízda) v Pekingu.