Ze záškoláka fotografem rockových legend

Los Angeles - Fotograf Dennis Morris kdysi utekl ze školy, aby stihl Boba Marleyho, který měl vystoupit v klubu Speak Eyasy. „Když se zjevili The Wailers, prostě jsem k nim přišel a zeptal se, jestli si je můžu vyfotit. A Bob povídá: Jasně, pojď dál,“ vzpomíná Morris. Tehdy vznikla ikonická fotografie Marleyho, která je součástí výstavy Know Gallery v Los Angeles. Výstava BOB MARLEY: GIANT, na níž je vystaveno 28 intimních portrétů Marleyho od Dennise Morrise, potrvá do 12. srpna.

Morris pak absolvoval celé anglické turné s hudebníky. Iniciační joint zažehl přátelství, které trvalo až do zpěvákovy smrti. Sláva Boba Marleyho v Británii ale explodovala až při jeho další návštěvě. Po fotografiích nevídaného zjevu byla obrovská poptávka. Morrisovy fotky krále reggae vzápětí obsadily přední strany prestižních hudebních časopisů a ze záškoláka udělaly věhlasného fotografa, který pak zachytil i další ikony hudebního světa.

Dennis Morris fotil Boba Marleyho (zdroj: ČT24)

Světovou superstar se Marley stal během pouhých čtyř let. Morris ho zachytil na koncertech, v zákulisí nebo při ping-pongu, v něm byl údajně neporazitelný. Na pódiu připomínaly Marleyho vlasy hadí hlavu mýtické Medúzy. Nezvykle klidná fotografie muže s propadlými tvářemi je poslední, kterou Morris pořídil.

Fotografie Dennise Morrise jsou zahrnuty ve sbírkách prestižních institucí jako Victoria and Albert Museum v Londýně, publikoval v časopisech např. Rolling Stone, Time, GQ, Vogue a dalších.