Takže se stalo, že nový film vypráví o životě Bohumila Hrabala

Praha - V den výročí sta roků od narození Bohumila Hrabala se slavnostně představí nový celovečerní polohraný dokument o jeho životě nazvaný Takže se stalo, že… Premiéra se koná večer v pražském kině Lucerna. Ve filmu, který dostal jméno podle oblíbeného slovního spojení z mnoha Hrabalových próz, diváky provází řada pamětníků.

Ve filmu se objeví režiséři Jiří Menzel a Jan Němec, jejich divadelní kolega Ivo Krobot, básník Egon Bondy, výčepní pivnice U Zlatého tygra Karel Hulata, akademický malíř Václav Špale nebo filozof a Hrabalův soused z Libně profesor Josef Zumr. Snímek natočil Oliver Malina Morgenstern pod záštitou hlavního města Prahy. 

Od Židenic po Bulovku

Další rozměr dokument dostává díky hraným dotáčkám, ve kterých vystupuje více než desítka herců. „Je to vyprávěcí film od Židenic po Bulovku. Nechtěl jsem to ilustrovat jenom fotkami, takže jsme tam sehráli scény,“ zmínil režisér dvě hraniční místa Hrabalova života, místo narození a smrti. Dokument Takže se stalo, že… vejde do kin 10. dubna.

Film provází komentář Oldřicha Kaisera v dobové uniformě výpravčího, jež připomíná jednu z Hrabalových profesí i nejslavnější hrabalovský film Ostře sledované vlaky. Brněnský rodák do roku 1963, kdy se stal spisovatelem z povolání, vystřídal řadu povolání včetně divadelního kulisáka, obchodního cestujícího a baliče papíru ve sběrných surovinách. „Bohumil Hrabal s Jaroslavem Haškem jsou pilíře naší literatury,“ vysvětluje režisér Morgenstern, proč se rozhodl dokumentárně zachytit jeho život. „Hrabal dokázal svým dílem oslovit lidi základně vzdělané i filozofy,“ dodal autor námětu Michal Švarc.

Poetický svět a humor Hrabalových knih vždy lákal dramatiky i filmaře. Jeho téměř dvorním režisérem se stal Jiří Menzel, který natočil třeba Skřivánky na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek či oscarové Ostře sledované vlaky (oceněny byly v roce 1968). Klíčový snímek československého filmu je v současnosti digitalizován.

Ostře sledované jedničky a nuly 

„Jedničky a nuly jsou naším jediným řešením pro zachování všeho, co se u nás natočilo,“ říká Menzelův kameramanem Jaromír Šofr, který nyní dohlíží na digitální převod filmu. Jde již o čtvrtý digitálně restaurovaný film ze zlatého fondu československé kinematografie. Předcházely snímky: Marketa Lazarová, Hoří, má panenko a Všichni dobří rodáci.

Na natáčení filmu Ostře sledované vlaky ve speciálním hrabalovském Studiu 6 vzpomínali také představitelé hlavních rolí herci Jitka Zelenohorská a Václav Neckář. „Poprvé jsme se potkali v Libni. Pan Menzel mě přivedl, aby viděl, jak má Miloš vypadat. A pan Hrabal řekl: 'No, je to von,'“ vypráví Neckář, jak byl do nezapomenutelné role obsazen.

Zprava režisér Jiří Menzel, představitel hlavní role Václav Neckář a kameraman Jaromír Šofr při natáčení filmu Ostře sledované vlaky
Zdroj: ČT24/ČTK/Pícha Oldřich

Filmový příběh mladičkého eléva Miloše Hrmy, který na malé železniční stanici přes své milostné problémy dospívá k hrdinství, proslavil také vlakové nádraží Loděnice. „Potřebovali nádraží, kde není moc veliký provoz. Druhý důvod byl ten, že naproti nádražní budově je kopec a oni potřebovali záběr na nádraží svrchu,“ vysvětluje historik Pavel Machač. Dnes je slavná zastávka řízena automaticky.

Krasosmutnění podle Vejdělka

Kromě nového dokumentu Takže se stalo, že… vzniká také nová adaptace podle Hrabalovy předlohy. Osm let po zfilmování knihy Obsluhoval jsem anglického krále se filmaři pustili do Krasosmutnění. Režie filmového zpracování stejnojmenné předlohy navazující na slavné Postřižiny se tentokrát ujme Jiří Vejdělek, scénář píše Marek Epstein. Koproducentem je Česká televize (více čtěte zde).