Isaach de Bankolé si dá kávu

Praha - „Mám pocit, jako by mě skoro chtěli pohřbít,“ okomentoval herec Isaach de Bankolé Kristiána za přínos světové kinematografii. Cenu obdržel minulý týden na závěr pražské části Febiofestu, jejímž byl hostem. Na přehlídku přivezl pět filmů, v nichž účinkoval, a také svou vášeň pro kafe.

Isaach de Bankolé se představil na Febiofestu (zdroj: ČT24)

Isaach de Bankolé je jedním z mých nejoblíbenějších herců. Svou práci bere velmi vážně, plně se promění v každou z postav, které představuje," prohlásil o herci pocházejícím z Pobřeží slonoviny režisér Jim Jarmusch. Právě on Bankolého s kávou spojil - ve svém slavném snímku Kafe a cigára z roku 2003.

Espresso je prý od té doby jeho neřestí. Mluvil o něm i ve spojení s dalším Jarmushovým filmem, v němž si zahrál - Hranice ovládání (2009). Drama, ve kterém opět dojde na kávu, představil Bankolé i osobně na festivalu v Karlových Varech. „Asi bych měl pít méně espressa,“ přiznal si na Febiofestu při odpovědi na otázku, jaké jsou „hranice ovládání“ v jeho nefilmovém životě.

S Jarmuschem natočil ještě filmy Noc na zemi či Ghost Dog, průlom v kariéře ale pro něho znamenala Čokoláda francouzské režisérky Claire Denisové. Ke spolupráci s ní se vrátil ještě filmem Noc v Africe. Objevil se ale třeba i ve snímku Manderlay Larse von Triera nebo v bondovce Casino Royale. Právě z jejího natáčení už znal Karlovy Vary, ale i Prahu. 

„Praha je nádherné město. Měl jsem tehdy to štěstí, že jsem bydlel přímo u Staroměstského náměstí. Rád jsem se tam v okolí procházel. Zároveň v té době jedna francouzská produkce natáčela v Praze film o Edith Piaf, takže se naše štáby společně potkávaly. Bylo to fajn,“ zavzpomínal na Febiofestu.

Na některou z příštích návštěv Česka by mohl přijet ne jako herec, ale jako režisér - původně sice studoval letectví a matematiku, teď má ale i režisérské ambice.