Jiří David ve Varšavě. Poláci oceňují české umění

Varšava – Dílo Jiřího Davida a Jiřího Skály nyní představuje polská Varšava. Zájem o jejich práci je velký. Zatímco Poláci se o současné české umění zajímají stále více, Praha naše sousedy zatím příliš nevystavuje.

Intimně, soustředěně a s citem pro náročného diváka je komponována polská výstava Jiřího Davida. Polskému publiku nabízí vybrané práce od osmdesátých let až do současnosti. Jde o jeho první výstavu v polském hlavním městě. Mezi odborníky je již dobře znám, ale polská veřejnost ho objevuje poprvé (více na webu Českého centra).

„Snažil jsem se přiblížit současnému varšavskému publiku, co moje práce znamená, jakým způsobem se můžou propojovat jednotlivá média ponornou řekou obsahů,“ popisuje záměr expozice sám výtvarník. Autor srdce nad Pražským Hradem nebo Klíčové sochy na náměstí Franze Kafky vystavuje ve varšavské Galerii Leguern.

Skála, Kolíbal, Brázda

Davidova výstava není jedinou prezentací českého výtvarného umění v Polsku. Ve varšavské Galerii Foksal nyní vystavuje konceptualista Jiří Skála. V minulém roce se v Polsku konaly expozice žijících klasiků české scény Stanislava Kolíbala a Pavla Brázdy.

Výstavy potvrzují známý fakt: Polský zájem o současné české umění neustále roste. „Je oceňován český humor a česká nadsázka,“ připomíná zpravodaj ČT Josef Pazderka. „Doufám, že to bude postupně fungovat i opačně, tedy že Češi objeví i naše současné umělce a celou polskou kulturu,“ uzavírá kurátor Galerie Leguern Adam Dominik.