Bude gentský oltář po 80 letech kompletní?

Gent - Málem ho spálili kalvinisté, ukradl ho Napoleon a Joseph Goebbels jím chtěl obdarovat Adolfa Hitlera. Oltář v belgickém Gentu fascinuje už generace, ale od roku 1934 je s ním také spojeno tajemství - jeden z jeho panelů tehdy zmizel. Po osmdesáti letech se ovšem zdá, že ne až tak úplně.

Část ztraceného oltáře v Gentu se prý našla (zdroj: ČT24)

Oltář pro kapli v katedrále svatého Bavona v Gentu vytvořili v polovině 15. století bratři Hubert a Jan van Eyckové. Sestává z dvanácti panelů, v rozloženém stavu měří pět metrů. V dubnu 1934 byl panel s vyobrazením „spravedlivých soudců“ ukraden. Vypátrání zloděje si policie hned na začátku zkomplikovala sama. V den, kdy malba zmizela, dala totiž přednost řešení jiného případu – vykradené prodejně se sýry. Zloděj tak získal čas.

Gentský biskup vyhlásil odměnu milion belgických franků za nalezení panelu, v listopadu téhož roku burzovní obchodník Arsene Goedertier z Gentu na smrtelném loži vypověděl, že panel ukradl on a ukryl ho ve svém stole. Najít se ho ale nepodařilo, a tak byla tato část oltáře v roce 1945 nahrazena kopií od malíře Jefa Vandervekena.

Roky se tradovalo, že chybějící panel je přímo v gentské katedrále. Podle posledních zpráv to ale byla nejspíš planá domněnka. Belgický historik Paul De Ridder prohlásil, že „majitele“ ztracené části zná. Jmenovat ho ale nechce. „Obraz nikdy nikdo nevrátil, protože ta rodina, která ho má, se obává, že by to poškodilo její dobrou pověst,“ tvrdí.

Gentský oltář
Zdroj: ČT24

Informaci prý získal od jiného kolegy a přítele Roberta Senella, který loni zemřel, ale stihl předtím svěřit Ridderovi své tajemství. „Chtěl bych zachránit ještě něco, než zemřu,“ řekl prý. „A následně mi pověděl o panelu Spravedliví soudci,“ popsal Ridder.

Otázkou zůstává, v jakém stavu panel vůbec je. A kdy bude vrácen. „Pokud panel stále existuje a někdo ho vlastní, je zásadní, aby se ho nesnažil zbavit,“ obává se monsignore Luc Van Looy z diecéze v Gentu. 

Honba za gentským uměleckým pokladem tedy pokračuje. Paul De Ridder se prý snaží s rodinou, která ho má, vyjednávat. A roky se panelu snaží dopátrat i veřejnost – často kuriózními způsoby. Třeba v roce 1995 ukradl amatérský detektiv lebku údajného zloděje Arsena Goedertiera. Věřil, že vyvolá jeho ducha, který místo úkrytu panelu vyzradí. Marně.