Štěstí je pro hlupáky, Taky fajny synek raději trpí

Ostrava - Divadlo Petra Bezruče zkouší absurdní hru se zpěvy s názvem Taky fajny synek. Pro ostravskou scénu ji napsal dramatik Petr Kolečko. Jak napovídá název i podtitul - Elektrochemická balada zpod vysokých pecí, hraje se v nářečí, je zasazená do ostravských reálií a kořeněná těžkým průmyslem. Hlavní hrdina Felix chce být písničkářem, obdivuje Jaromíra Nohavicu. Protože je ale přesvědčený, že k cíli nedojde jinak než přes velké utrpení, odmítá být šťastný.

Vyhledávaný dramatik a umělecký šéf pražského A studia Rubín Petr Kolečko, který napsal například seriál Okresní přebor, spolupracoval s činoherci Divadla Petra Bezruče už v minulosti. S mimořádným úspěchem hráli jeho hry Britney Goes to Heaven nebo Pornohvězdy. Fajneho synka, který chodí po Ostravě a čichá místo životních příležitostí pančovanou vodku, napsal přímo pro Divadlo Petra Bezruče.

Je to opravdu pravda?

„Ta hra si celou dobu klade otázku, jestli ta ostravská poezie o těžkém životě, jestli je to póza, anebo opravdu pravda. A jestli je v tom opravdu ta krása, anebo ne. A o tom to celé je,“ vysvětloval Petr Kolečko. Protože není Ostravák, ale Pražák, nechal herce, aby si jeho text sami částečně upravili do nářečí. „Bylo komické, že jsem na zkoušce některým větám nakonec narozuměl,“ líčil dramatik.

Michal Sedláček a Pavla Gajdošíková v inscenaci Petra Kolečka Taky fajny synek
Zdroj: Tomáš Ruta/DPB

Ostravský kabaret: Všechno je prokopané

Inscenační tým pracuje pod vedením bývalého šéfa Činoherního studia Ústí nad Labem Filipa Nuckollse. „S Petrem Kolečkem jsem kdysi dělal text Bohové hokej nehrají. Fajny synek se mu podobá v několika směrech. Je napsaný pro konkrétní divadlo, je zaměřený úzce lokálně, pojednává o životě ze spodních pater sociální tabulky a mísí humor s hořkostí,“ uvedl režisér Nuckolls. Dodal, že inscenace se nejvíce podobá kabaretu.

„Střídají se se kratší výstupy, které mají vždycky nějakou poentu, rychle se mění emoce i atmosféra. Myslím si, že to Ostravě odpovídá. Není to tady moc pevné pod nohama, všechno je prokopané skrz naskrz,“ řekl režisér.

Premiéra hry je v pátek 4. dubna.

Do hlavních rolí režisér obsadil Pavlu Gajdošíkovou a Michala Sedláčka, který hraje Felixe. „Je to ostravský písničkář, který věří svým snům. V jádru je to hodný kluk, který se nezdravě utápí ve smutku, aby se mu lépe psala muzika,“ říká o své postavě Michal Sedláček.

Důležitou složkou inscenace je hudba. Napsal ji Ondřej Švandrlík, bývalý osvětlovač Činoherního studia v Ústí nad Labem, který vytvořil hudbu k řadě inscenací a jako muzikant a frontman kapely Nauzea Orchestra spolupracoval s mnoha divadly v zemi.

Scénu navrhl Lukáš Kuchinka, dramaturgyní je Daniela Jirmanová. Vedle Sedláčka a Gajdošíkové ve hře hrají Kateřina Krejčí, Dušan Urban, Lukáš Melník, Ondřej Brett a Josef Jelínek.