Červený bod pro české designéry. Získali prestižní Red Dot Award

Essen – Německá cena za užitý design Red Dot Award má splněno. Proběhl totiž její čtyřiapadesátý ročník, který ohodnotil kvalitu a vzhled výrobků, ale i jeho službu k obchodním účelům. Přední příčky obsadily mimo jiné také české produkty.

Prestižní ceny za design: Red Dot Award (zdroj: ČT24)

Na základní škole značí černý nebo červený puntík nedbalost. Tato vlastnost se laureátům Red Dot vyhýbá, zvítězí jen ti nejlepší. O Red Dot Award mají každoročně zájem tisíce produktů, na obal si ho nakonec natiskne jen zlomek z nich. Nálepka patří mezi světové, nejprestižnější designové ocenění a pečlivě si vybírá. Majiteli totiž u zákazníka zaručuje kvalitu toho nejpřísnějšího hodnocení.

Jen vzhled a funkce produktu ale už dávno nestačí. Hodnotí se materiály, ekologická náročnost i další vlastnosti. Letos v soutěži uspěly hned tři české výrobky. Málokdo by čekal, že mohou zaujmout tak běžné věci jako krájecí prkénko, škrabka nebo sítko. Šikovné české ručičky k nim přidaly určité „zlepšováky“, a tak dokázaly uspět v bohaté konkurenci.

Prkénko má třeba odtok na šťávu z ovoce. Kuchyňské vychytávky ale nejsou jediné, které červený puntík získaly. Před dvěma lety to byly třeba stojany na květináče malého designerského studia. „Už jsme bráni jako opravdu profesionálové. Když teď spolupracujeme s dalšími společnostmi na nových projektech a vidí, že jsme ocenění dostali, přistupují k nám trochu jinak,“ potvrdila oceněná designérka Michaela Vrátníková.

Červeným puntíkem byly už dříve oceněny třeba také designové autosedačky nebo futuristický traktor. V Česku se jím tudíž může chlubit celkem už asi deset společností.

Vydáno pod