První TýTý pro Havlovou. A kolikátá už pro Gotta?

Jednadvacátá! Karel Gott je jistotou anket popularity, jeho fanoušci ho nenechali padnout ani v Cenách TýTý za rok 2013. O překvapení večera se místo něj postarala Dagmar Havlová, která nejenže získala vůbec své první pokřivené zrcátko, ale navíc jí lidé poslali největší počet hlasů napříč kategoriemi. Ocenění divácky nejoblíbenějších osobností a pořadů televizních obrazovek se předávalo 5. dubna v přímém přenosu České televize. Ta uspěla šestkrát, třikrát se mohla radovat Prima. Na ostatní televizní stanice se vůbec nedostalo.

CENY TÝTÝ - ZLATO, STŘÍBRO, BRONZ

  • Osobnost televizního zpravodajství: 1. Karel Voříšek 2. Lucie Borhyová 3. Marcela Augustová
  • Osobnost televizní publicistiky: 1. Josef Klíma 2. Václav Moravec 3. Nora Fridrichová
  • Osobnost televizní zábavy: 1. Karel Šíp 2. Marek Eben 3. Ondřej Sokol
  • Sportovní moderátor: 1. Vojtěch Bernatský 2. Robert Záruba 3. Jaromír Bosák
  • Herec: 1. Ivan Trojan 2. Rudolf Hrušínský 3. Jiří Dvořák
  • Herečka: 1. Dagmar Havlová 2. Veronika Freimanová 3. Simona Stašová
  • Zpěvák: 1. Karel Gott 2. Michal David 3. Tomáš Klus
  • Zpěvačka: 1. Lucie Vondráčková 2. Lucie Bílá 3. Monika Absolonová
  • Pořad roku: 1. Všechnopárty 2. Partička 3. StarDance
  • Seriál roku: 1. Vyprávěj 2. Ulice 3. Sanitka 2
  • Objev roku: Miroslav Sýkora
  • Absolutní vítěz: Dagmar Havlová
  • Dvorana slávy: Jana Štěpánková

Havlová loni zachraňovala lidské životy i svůj milostný život v pokračování seriálu Sanitka. Pro vítězství v kategorii seriál roku s ní ale nedojela - diváci dali přednost Vyprávěj. Týtý této rodinné sáze z 2. poloviny 20. století dopřáli už popáté - a naposled. Poslední díl odvysílala Česká televize totiž loni.

Vracet se k tomuto retro projektu nehodlá, ke komu se naopak vrací, je Ivan Trojan, který bude brzy na obrazovkách vyšetřovat Vraždy v kruhu. Loni vysbíral všechny možné herecké ceny - filmové i divadelní, ocenění popularity mu ovšem chybělo. K získání TýTý pro nejoblíbenějšího herce po šesti letech bezpochyby přispěl i jeho mírně úlisný podvodníček v komediálním seriálu Čtvrtá hvězda, jakkoli se v programu objevil až letos. 

Zábavná, a to už několik let, přijde divákům stále Všechnopárty, dvě získaná zrcátka o tom svědčí. Jedno pro pořad roku, jedno pro moderátora Karla Šípa. Stejně jako loni byl při oznámení jména osobnosti televizní zábavy už na pódiu, protože TýTý opět moderoval. 

Z první řady to k děkovacímu pultíku neměl daleko ani Karel Gott. S výjimkou dvou ročníků, kdy ho sesadil z první příčky popularity Michal David, vyhrál v kategorii zpěvák pokaždé, takže jediné, co se za ta léta mění, je jeho děkovací řeč. V té letošní zmínil Hospodina, rodinu a režiséra Jana Hřebejka, který ho obsadil do role Karla Gotta v televizním filmu Škoda lásky. Méně neochvějná je pozice Lucie Bílé, jíž zpívá v patách Lucie Vondráčková - zrcátko pro zpěvačku roku si odnesla za rok 2009, 2010, 2012 a na stupni vítězů se drží i letos. Ovšem na Slavíka mají Gott i Bílá stále monopol.

Sportovní komentátor: Vojtěch Bernatský
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Při TýTý ho připomněl Vojtěch Bernatský, moderátor Branek, bodů, vteřin na ČT, když si připsal v těchto cenách hattrick - potřetí za sebou je sportovním moderátorem roku. „Rozhodně do budoucna nic nevzdávám a my dva s Karlem Gottem jedeme dál,“ nehodlá prý usnout na TýTý vavřínech. Pro ně si mimochodem doběhl z pražského půlmaratonu.

Karel Voříšek tři zrcátka pro osobnost televizního zpravodajství už vlastní - z dob, kdy byl tváří televize Nova. Dnes k nim přidal čtvrté, ovšem za jinou televizní „stáj“, do níž přešel poté, co Novu musel opustit kvůli podezření ze spolupráce s StB. „Děkuji ti, Jitko Obzinová, žes mi zavolala, že mě Prima vzala na palubu,“ nezapomněl moderátor hlavní zpravodajské relace poděkovat při přebírání ceny za druhou šanci.

Osobností televizní publicistiky byl vyhlášen další „přeběhlík“ - stejně jako před dvěma lety Josef Klíma. Ve vysílání Primy se na českou společnost dívá svýma „Očima“.

Vítězové jednotlivých kategorií byli už dáni, během přímého přenosu ale měli diváci šanci ještě ovlivnit objev roku. Stal se jím Miroslav Sýkora, vítěz soutěže Česko Slovensko má talent.

O vítězích 23. ročníku rozhodlo 622 657 hlasů.

Do Dvorany slávy byla uvedena herečka Jana Štěpánková, televizním divákům známá především z Nemocnice na kraji města, Takové normální rodinky či Ranče U Zelené sedmy a nejnověji z První republiky, která ji trochu vymanila z ironické škatulky. „Kdykoli my herci dostáváme nějaká ocenění, tak si toho vážíme a jsme rádi. Ale herec musí mít taky štěstí na role, to já jsem měla. Ale měla jsem také štěstí na lidi, na rádce, o které jsem se mohla opřít. A já bych jim teď dodatečně tam nahoru chtěla poděkovat,“ vzpomněla na své kolegy, kteří u jejího ocenění už být nemohou.