I arabský svět se umí odvázat, ukazuje festival v Plzni

Plzeň – Rozmanitá, nápaditá, humorná – i taková umí být arabská kultura. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci právě probíhajícího Festivalu arabské kultury v Plzni. Často jednostranný pohled na muslimy a tamní kulturu ukazuje v jiném světle. Připraveny jsou atraktivní koncerty, výtvarné vernisáže i přednášky o roli současné arabské satiry a sociálních sítí.

Hlavním mottem celotýdenní akce je snaha ukázat, že v arabském světě se lidé umí bavit stejně jako mimo něj. Hned zkraje programu si tak místní plzeňský klub vyzkoušel, jaké je to přenést se doprostřed káhirské pouliční party. Právě tam vznikl Electro Chaabi - hudební a taneční styl spojující prvky tradiční arabské hudby a hip-hopu. Plzeňskému publiku ho přijeli představit nadšení hudebníci z holandské skupiny Cairo Liberation Front.

„V médiích je arabský svět často spojován s válkami a negativními věcmi, my chceme představit tu pozitivní stránku, arabská kultura nemá moc dobrou image a my chceme ukázat, že mladí lidé v arabském světě, i v Egyptě, se umí bavit stejně jako my,“ říká Yannick Verhoeven. Jím milovaný styl přitom nezapře skryté poselství – živelná, dynamická hudba jako vyjádření touhy mladých lidí po svobodomyslnější společnosti i v konzervativním světě.

Proměnu společnosti ve světě egyptské revoluce přiblíží i dokumentární film The Noise of Cairo, přinášející pohledy několika vůdčích osobností revoluce. Káhirskou uměleckou scénu a zejména její stále čerstvý fenomén – street art a graffiti, představí fotografie autorky Kristýny Bartošové. „Zachycují tu ohromnou vlnu sebevyjádření, která se rozjela po revoluci. Předtím bylo graffiti v Egyptě téměř neznámé,“ zmiňuje Bartošová.

Odvážnou stránku egyptských umělců zachycují i díla předních autorů komiksové satiry. Fenomén kriticko-humorných ilustrací byl donedávna v arabských zemích taktéž utlumovaný. Jak ukazuje přehlídka v rámci festivalu, tamní umělci našli nový impuls a v jízlivosti si v ničem nezadají se zbytkem světa.

Nechybí ale ani tradiční svět, například přehlídka umění kaligrafie nebo dokumentace bohaté islámské architektury. Dostane se i na milovníky jídla: připraveno je hned několik akcí s nabídkou arabských pokrmů. Seriozní tematika se kromě společensky angažovaných filmů promítne i v přednáškách a diskuzích. Ty plzeňské budou mít jedno stěžejní téma – sociální sítě a jejich vliv na proměny veřejného prostoru v islámském regionu.

Nebude chybět ani oblíbený velký sobotní program v TOTEMu, který pod jednou střechou nabídne třeba orientální trhy, cestovatelské povídání o Ománu, program pro děti či kurz arabštiny a tance. Samotní velvyslanci arabských ambasád budou návštěvníkům prezentovat tradice svých zemí a spolu se svými kuchaři představí i to nejlepší ze své kuchyně.

Arabská kultura nabízí i zábavu, ukazuje festival (zdroj: ČT24)

FESTIVAL ARABSKÉ KULTURY má za sebou již čtyři úspěšné ročníky. Původně vznikl jako skromná akce studentů ZČU, postupně se z něj však podařilo učinit víceúrovňový festival pro širokou veřejnost. Od roku 2013 nad jeho organizací převzalo záštitu toho roku založené občanské sdružení ARABFEST. Poslední ročník se navíc konal pod záštitou plzeňského primátora Martina Baxy, který patří mezi velké příznivce festivalu a záštitu bude mít i letos. Festival je finančně podpořen z projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.

Vydáno pod