Sledujte svého buskera. Nový web pomáhá pouličním umělcům

Praha - V Česku byl spuštěn nový portál o fenoménu pouličního umění, které je známé jako busking. Na webu (stránky zde) se buskeři mohou registrovat, vkládat hudební ukázky a zvát posluchače na místa svého hraní. Fanoušci tak mohou stále sledovat své oblíbené pouliční umělce. Projekt podpořili muzikanti Vladimír Mišík nebo Václav Koubek.

Busking v ulicích měst podporují známí hudebníci, hlavním ambasadorem projektu je Vladimír Mišík, který kdysi začínal hrát pod širým nebem. „Hráli jsme tehdy s kamarády v Letenských sadech. Lidi se usmívali, takže jsme snad už tehdy rozdávali radost,“ uvedl Mišík. Projekt se rozhodl podpořit, protože muzika je skvělý komunikační fenomén.

Vedlejší symbol svobody

Stránka nabídne příběhy a rozhovory s dalšími muzikanty a lidmi, kteří mají k pouličnímu umění blízko. Aktivita je součástí celosvětového projektu The Busking Project (stránky zde). Pouliční hraní podpořil třeba i Brouk Paul McCartney, který loni nečekaně zahrál v centru Londýna na místě, kde obvykle vystupují pouliční umělci.

Tuzemský busking propaguje i písničkář Václav Koubek, který má zkušenosti s hraním na Karlově mostě v roce 1988: „Čím víc mě policajti vyháněli, tím jsem míval následně více posluchačů. Později po revoluci, když jsem mohl konečně ven, jsem hrál na ulici v Paříži, ale tehdá kolem chodily jen davy českých turistů s úsměšky 'hele tady žebrá Čech'. Nevěděli, že ty drobáky jsou jen vedlejším symbolem mé svobody a nezávislosti.“

Legální, ale omezený

Proti údajně přísným podmínkám pro pouliční umění v Praze se před třemi lety v Praze uskutečnilo několik protestů organizovaných iniciativou Buskerville. Pořadatelé chtěli, aby Praha začala rozlišovat mezi žebrotou a pouličním uměním. Busking je v metropoli legální od 1. března 2012. Vedení města vystupování umělců na veřejnosti významně zjednodušilo, protože hudebníci už nemusí mít výslovné úřední povolení.

Součástí produkce ale mohou být maximálně čtyři vystupující a nesmí mít pódium. Produkce by také neměla být hlasitější než 45 decibelů a delší než dvě hodiny. Loni pražští zastupitelé rozhodli, že busking bude regulován městskou vyhláškou. Ta omezuje busking na některých místech od května loňského roku, v září k nim pak přibyla další - jedním z důvodů byly stížnosti místních obyvatel. Busking je zcela zakázán například na Křižovnickém, Letenském, Staroměstském a Řezáčově náměstí a parku v Tusarově ulici v Praze 7.

Buskingu se věnuje také bývalý redaktor portálu ČT24 Jan Vítů. Jeho reportáže z cest po Evropě čtěte zde: